Рік служби собак у ДПСУ: допомогли затримати майже 250 порушників, виявили понад 35 кг наркотиків

З використанням службових собак протягом 2021 року прикордонники затримали майже 250 порушників, виявили понад 180 одиниць різної зброї, більш як 5,5 тисячі набоїв та 25 кілограмів вибухових речовин.

Про це повідомили в Державній прикордонній службі України.

Там також стверджують, що неабиякі результати чотирилапі помічники прикордонників продемонстрували під час виявлення контрабандних сигарет (більш як мільйон пачок). А ще з початку року вони допомогли знайти майже 35 кг заборонених речовин.

Серед останніх затримань — виявлення 18 грудня у пасажира автобуса, який прямував в Польщу через пункт пропуску «Краківець», пакунків із марихуаною. Загальна їхня вага — понад пів кілограма. Згортки з наркотиками чоловік прикріпив до тіла під одягом.

Які собаки є в ДПСУ?

На роботі в Держприкордонслужбі перебувають приблизно 1 600 собак 26 різних порід. У п’ятірці найпопулярніших порід — німецька вівчарка, бельгійська вівчарка (малінуа), англійський кокер-спанієль, лабрадор-ретривер та фокстер`єр.

А серед «ексклюзивних», яких найменше в прикордонному відомстві, — бігль та різеншнауцер. Собаки породи бігль — невеликі, витривалі, енергійні, привітні та веселі компаньйони. Їм доручають знаходити вибухівки або наркотики в пунктах пропуску.

Різеншнауцери — «інтелектуали» з відмінними робочими якостями. Вони міцні, комунікабельні, витривалі, активні. Вони можуть як затримувати порушників, так і виявляти заборонені предмети.

Протягом 2021 року в прикордонному відомстві народилися понад 70 цуценят німецької та бельгійської вівчарок. Крім того, протягом року прикордонники закупили більш як 70 німецьких, бельгійських та голландських вівчарок. Кінологи в службі можуть використовувати й власних собак.

Переважно для навчання, дресування та служби беруть собак віком від 10 місяців до трьох років. Виходять «на пенсію» чотирилапі помічники у 8-9 років. Так, протягом року «пенсіонерами» стали понад 50 службових собак поважного віку.

Де навчають кінологів?

Кінологів зі службовими собаками прикордонники готують у Кінологічному навчальному центрі, що в місті Великі Мости на Львівщині. Там вони опановують основи дресування, вивчають методику і тактику роботи із собаками.

У 2021 році Кінологічний навчальний центр підготував майже 400 інспекторів-кінологів. Крім того, підготовку на базі центру проходили й кінологи з інших правоохоронних органів та підприємств, зокрема з Управління державної охорони.

В службі прикордонники використовують розшукових собак — для пошуку та затримання правопорушників, спеціальних собак — для виявлення наркотиків, зброї та вибухівки. Також собак навчають виявляти сигарети.

З цього року для спецпідрозділу «ДОЗОР» Держприкордонслужби почали готувати ще й пошуково-штурмових чотирилапих бійців, завданням яких є затримання озброєних злочинців та боротьба із тероризмом.

Зазвичай штурмових собак використовують у приміщеннях, де можуть переховуватися озброєні злочинці з вибухівками, що мають підвищену загрозу життю бійців. Такі собаки не бояться пострілів, вибухів, вони безстрашно атакують та затримують порушників. Для таких цілей добре підходять німецькі та бельгійські вівчарки, а також ротвейлери.

Цього року в межах взаємодії з ОБСЄ для службових собак прикордонники отримали шість спеціалізованих кінологічних причепів з похідними вольєрами, 12 комплектів GPS-трекерів, а також пів тисячі із державною символікою.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.