Телескоп «Джеймс Вебб» зможе працювати довше, ніж очікувалося. Завдяки вдалому запуску він зберіг трохи палива

Про це повідомили в NASA.

Науковці проаналізували початкову траєкторію телескопа та визначили, що в обсерваторії має бути достатньо палива, щоб забезпечити підтримку наукових операцій на орбіті понад 10 років (мінімальний базовий рівень для місії ㅡ 5 років, але науковці сподівалися на близько 10 років).

Запуск телескопа відбувся 25 грудня. Ракета-носій Ariane V вивела апарат на орбіту, навіть перевищивши вимоги для правильного шляху телескопа. Окрім того, під час першого з двох корекційних маневрів апарату спалювання додаткового палива тривало відносно недовго ㅡ лише 65 хвилин.

Аналіз показав, що для корекції траєкторії «Джеймса Вебба» до його кінцевої орбіти навколо другої (L2) потрібно менше палива, ніж планувалося спочатку. Тобто в запасі апарату буде більше базової оцінки ресурсів, хоча на тривалість його роботи ще може вплинути низка інших факторів.

Що відомо про «Джеймса Вебба»?

«Джеймс Вебб» — це спільна розробка Національного аерокосмічного агентства США, Європейського космічного агентства та Канадського аерокосмічного агентства. Його будівництво почалося у 1996 році й завершилося лише у 2016-му — на дев’ять років пізніше запланованого.

Загальний бюджет проєкту зріс із 500 мільйонів до 10 мільярдів доларів. Це робить «Джеймс Вебб» найдорожчим космічним телескопом в історії. Бюджет його «попередника» «Габбла» бюджет із поправкою на інфляцію становить 9,1 мільярда доларів.

Заміна «Габбла» продиктована не лише тривалістю його місії, яка становить уже понад 31 рік, а й обмеженими технічними можливостями. Діаметр дзеркала його телескопа становить лише 2,4 метра — у «Джеймса Вебба» він майже втричі більший (6,5 метра) і складається з 18 сегментів.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.