Верховний Суд не став змушувати Порошенка спростувати слова, що Шарій «працює на Росію»

Про це йдеться в рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду.

Касація підтвердила рішення Київського апеляційного суду, який у жовтні скасував постанову про те, що Порошенко має спростувати свої слова.

Скаргу Шарія, подану адвокатом Романом Бойкінічем, залишили без задоволення.

Нагадаємо, Порошенко зробив свою заяву ще 10 січня 2019 року, коли обіймав посаду президента. Під час поїздки до Рівненської області на запитання, чому переслідуються українські журналісти, зокрема блогер Анатолій Шарій, він відповів: «Аж ніяк! Бо Анатолій Шарій — не український журналіст, тому що він працює на Росію».

Після цього блогер звернувся до Печерського суду Києва з позовом проти Петра Порошенка про захист честі, гідності та ділової репутації. 

Що ухвалив суд?

13 травня 2020 року Печерський суд задовольнив позов Шарія та ухвалив, аби Порошенко публічно спростував свої слова та сплатив блогеру судовий збір — 1 536 гривень.

Судді Печерського райсуду Києва дійшли висновку, що Петро Порошенко стверджував як факт те, що Анатолій Шарій не є журналістом. Водночас блогер мав акредитацію до Верховної Ради як кореспондент «From-UA» та «Обозреватель». Також суд не побачив доказів, що Шарій працює в інтересах Росії чи є російським журналістом.

Але в жовтні Київський апеляційний суд ухвалив, що нормативного визначення словосполучень «український журналіст» та «працювати на» не існує, а отже, їхні значення можна тлумачити, виходячи лише з особистого їх сприйняття автором висловів.

Тобто заява Порошенка ㅡ власна критична оцінка Шарія, а тому не підлягає спростуванню. А втім, у Шарія є право на відповідь. Блогер і сам викладав відео із заявою Порошенка на своєму сайті та YouTube-каналі.

Не перший випадок

Нагадаємо, у 2018 році Верховний суд України відхилив касаційну скаргу блогера Анатолія Шарія, у якій він просив визнати недостовірною інформацію про себе, яку озвучили в етері телеканалу «Еспресо». Зокрема на телеканалі пролунали фрази, що «медіаблогер Шарій ㅡ такий собі кремлівський проєкт» та що «його, умовно кажучи, використовують його російські господарі». До того Солом’янський районний суд Києва став на бік «Еспресо» у справі за позовом Шарія, а Київський апеляційний суд залишив це рішення без змін.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.