1 лютого Україна відновила імпорт електроенергії з Росії

Постачання електроенергії з Росії в Україну буде здійснювати приватна компанія «ОНК-ГРУП».

Про це свідчать дані Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E, передає Громадське.

Подробиці. За даними добових аукціонів «Укренерго», постачання здійснюватиме приватна компанія ТОВ «ОНК-ГРУП», яка зареєстрована в Одесі. Кінцевим бенефіціарним власником вказаний Віктор Мілевський.

«Так, 1 лютого з 12:00 по 15:00, а також з 20:00 по 21:00 планується постачати по 200 МВт-год. щогодини. З 21:00 по 23:00 цього ж дня буде постачатися по 100 МВт-год. щогодини. Та ж компанія 2 лютого здійснюватиме постачання уже 300 МВт-год. щогодини. Відбуватиметься це в часовому проміжку з 12.00 по 15.00, а також з 20.00 по 21.00. З 21.00 по 23.00 2 лютого компанія постачатиме по 200 МВт-год. щогодини», – йдеться в повідомленні.

За даними «Інтерфакс-Україна» з посиланням на ENTSO-E, за результатами місячного аукціону доступ до перетину «Росія — Україна» з 1 по 28 лютого потужністю 50 МВт викупило «Укренерго», ще по 100 МВт на весь місяць і додатково на другу його половину придбало ТОВ «Стімекс». Так трейдери викупили 11,5% доступної пропускної здатності на місяць.

Бенефіціарами «Стімекс» (по 50%) є Ольга Дячик і Сергій Дружук, який раніше працював генеральним директором в «ПАККО Холдинг» (рітейлер і оператор магазинів «Вопак» і «Пакко»).

На початку липня 2019 року компанія отримала ліцензію на постачання електроенергії. Згідно з даними сайту StimexEnergy, їх пріоритетними клієнтами в постачанні електроенергії є ТЦ і ТРЦ.

Нагадаємо. З 1 січня 2021 року НКРЕКП більше не може скасовувати результати аукціонів на доступ до пропускної спроможності перетинів з Росією та Білоруссю, оскільки такі повноваження регулятору давав закон «Про ринок електричної енергії». Він передбачає, що Комісія могла анульовувати аукціони на доступ до міждержавних перетинів з країнами, що не є членами Енергетичного Співтовариства (зокрема Росією і Білоруссю), але лише у 2020 році.

Варто також нагадати, що виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко нещодавно заявляв, що одним з його головних завдань на посаді буде від’єднання України від енергосистеми з РФ та Білоруссю та приєднання до європейської.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.