Кравчук хоче провести референдум щодо Донбасу і Криму

Окупація Криму і війна на сході сприймається політичними силами України по-різному, тож Кравчук хоче провести референдум щодо Донбасу і Криму.

Про це колишній президент, голова української делегації в ТКГ щодо Донбасу Леонід Кравчук розповів в ефірі програми «Україна з Тиграном Мартиросяном».

Подробиці. Леонід Кравчук заявив, що питання Донбасу і Криму є «найбільш болючим» питанням на сьогоднішній день, тому що вони по-різному сприймаються різними політичними силами.

«Вони розійшлися в корінному питанні. Йдеться про мир і війну, життя і смерть. Рідко буває, щоб так глибоко розходилися люди, а вони розходяться. Тому, можливо, нам потрібно буде винести на референдум для того, щоб люди сказали, як має бути організоване життя в тих регіонах, які сьогодні не контролюються Україною, але є українськими територіями», – сказав він.

На думку Кравчука, головним питанням референдуму має бути «те, що Україна є цільною, незалежною, з поверненням її територій». Глава української делегації ТКГ висловив впевненість, що ця позиція не ставиться під сумнів міжнародними партнерами України.

«Спосіб повернення окупованих РФ територій має представити держава, влада, Верховна Рада, а народ має сказати: «ні, цього не може бути, вся територія України є цільною, незалежною і має належати Україні», – додав Кравчук.

Нагадаємо. 26 січня Верховна Рада ухвалила закон «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» (№ 3612), внесений президентом.

Закон про референдум: про що варто знати

Відповідно до вказаного закону, референдум проголошується президентом відповідно до Конституції України. Всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як 3 мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення всеукраїнського референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по 100 тисяч підписів у кожній області.

На референдум виноситься тільки одне питання, яке передбачає чітку відповідь: «Так» чи «Ні».

Питання, які можуть бути винесені на референдум

Можна виносити на всеукраїнський референдум:

  • затвердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції;
  • питання загальнодержавного значення;
  • питання про зміну території України;
  • питання про втрату чинності законом або його окремими положеннями.

Питання, які не можуть бути винесені на референдум

Виносити не можна питання, які:

  • суперечать Конституції й загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права;
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення її суверенітету і територіальної цілісності, створення загрози нацбезпеці, розпалювання ворожнечі;
  • законопроєкти з питань бюджету, податків та амністії;
  • віднесені законодавством до відання органів правопорядку, прокуратури або суду.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.