В уряді розповіли, коли Московський патріархат звільнить українські лаври

Наразі українські лаври перебувають у державній власності, але контролює їх церква Московського патріархату, яка є частиною церкви країни-агресора.

Про це розповіла в інтерв’ю «Главкому» голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан, передають Вчасні Новини.

Подробиці. За словами Богдан, повернути їх можна після завершення дії договору оренди.

«У кожному використанні монастиря є певний термін дії оренди. Потрібно визначатися в кожному конкретному випадку завчасно до завершення дії договору оренди щодо того, хто й на яких умовах користуватиметься цими приміщеннями далі. Це дуже непрості процеси», – розповіла Богдан.

Читайте також: Єдина українська церква у Слов’янську потребує допомоги

Вона нагадала, що в радянські часи єдиною Церквою, яка могла функціонувати на території України, була Російська Православна Церква. Українська Греко-Католицька Церква й Українська Автокефальна Православна Церква де-факто були заборонені.

«На нашій території був лише екзархат РПЦ в Україні, зокрема й у культових будівлях, які є історичними пам’ятками. Здійснити зворотній процес ‒ це тривалий шлях і завідомо конфліктна ситуація. Такі процеси з легкістю швидко забезпечують в авторитарних суспільствах і значно складніше їх реалізувати у вільній і демократичній країні, якою прагне бути Україна», – розповіла вона.

Читайте також: Стало відомо, які канали транслюватимуть богослужіння на Великдень

Також Богдан додала, що країна-агресор використовує релігійну організацію, яка має центр у Москві.

«Намагається використовувати, це однозначно. Але важливо фокусуватися на конкретних вчинках конкретних осіб і реагувати на конкретні вчинки, а не таврувати ворогами всіх, хто служить чи відвідує богослужіння в цій Церкві», – уточнила голова ДЕСС.

Нагадаємо. Раніше Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив про те, що Українська церква є матір’ю церкви стосовно РПЦ, бо веде більш давню історію. Московський патріархат тимчасово називається УПЦ, «але прийде час, коли закони будуть діяти».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.