У МЗС України відреагували на указ президента РФ про спрощений прийом в російське громадянство українських дітей-сиріт: Путін узаконив викрадення українських дітей

Міністерство закордонних справ України розглядає указ президента РФ про спрощення прийому в російське громадянство українських дітей-сиріт або тих, хто залишився без батьківського піклування, як спробу Кремля легалізувати незаконне переміщення українських дітей з окупованих територій до Росії.

“Своїм указом Володимир Путін фактично узаконив викрадення дітей з території України”, – йдеться в офіційному коментарі відомства, оприлюдненому у вівторок.

У ньому уточнюється, що дії РФ грубо порушують Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни від 1949 року, яка передбачає зобов’язання держави-окупанта не змінювати громадянського статусу дітей, а також Конвенцію ООН про права дитини від 1989 року.

“За міжнародним правом, дії Росії можуть також кваліфікуватися як насильницька передача дітей з однієї людської групи до іншої”, – наголошують у МЗС.

Там уточнюють, що від початку широкомасштабного вторгнення на територію України російські загарбники примусово перемістили на територію РФ сотні тисяч громадян України, зокрема українських дітей.

“Закликаємо міжнародне співтовариство вжити рішучих заходів проти Москви, зокрема посилити санкційний тиск, аби змусити її припинити агресію проти України та зухвалі порушення міжнародного права”, – наголошують у відомстві.

Зазначено, що скоєні російськими чиновниками та військовослужбовцями тяжкі міжнародні злочини проти дітей на території України будуть розслідувані, а винних буде притягнуто до кримінальної відповідальності.

“Росії не вдасться уникнути найсуворішої відповідальності. Україна вживатиме всіх можливих заходів, зокрема на міжнародному рівні, задля забезпечення захисту прав та інтересів викрадених українських дітей та їх повернення на батьківщину”, – підсумували в дипвідомстві.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.