Лазебна повідомила, скільки батьків скористалися програмою компенсації «Пакунок малюка»

Грошову компенсацію у рамках програми «Пакунок малюка» при народженні дитини за листопад-грудень отримали 11 тисяч батьків.

Про це повідомила в інтерв’ю Радіо Свобода міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Подробиці. Раніше в Мінсоцполітики повідомляли, що з 1 липня 2021 року батьки матимуть право вибору між одноразовою натуральною допомогою «Пакунок малюка» та грошовою компенсацією

«Коли ми впроваджували у вересні 2020 року монетизацію, був великий скепсис. По-перше, нам сказали, що ви її ніколи не виконаєте. Бо ми ж сказали, що можна цю картку забезпечити товарами тільки в тих закладах, які не продадуть тютюн, алкогольні напої і так далі. У нас велика мережа закладів, яка приєдналася до цього пілотного проєкту. Ми її не призупиняли. Так, був ухвалений закон, що хтось має бажання отримати «бебі-бокс» у натуральній формі, а хтось користується компенсацією. І дивилася останні дані за листопад-грудень. Там, по-моєму, було, наприклад, 13 тисяч новонароджених дітей, і батьки 11 тисяч скористалися саме програмою компенсації», – повідомила вона.

За словами міністра, зараз уряд веде переговори з UNOPS (Управлінням ООН з обслуговування проєктів), яке буде забезпечувати закупівлю і розвезення до пологових будинків «Пакунку малюка».

«Тому у людини буде право, що ось ти береш у пологовому будинку або «Пакунок малюка», або ти візьмеш картку. Все-таки людині треба давати право вибору», – сказала Лазебна.

У листопаді Кабінет міністрів України ухвалив постанову про надання при народженні дитини одноразової допомоги «Пакунок малюка», в якій батькам дають право вибору – отримувати допомогу у грошовій чи натуральній формі.

«Наразі батьки, у яких діти народились до 23 жовтня 2020 року включно та які не отримали «Пакунок малюка», отримують грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка». Батьки, у яких діти народились з 24 жовтня 2020 року, матимуть змогу отримати одноразову натуральну допомогу «Пакунок малюка» протягом 30 днів з дати народження дитини. У разі неотримання «Пакунку малюка» з незалежних від батьків обставин вони отримають грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги», – розтлумачила рішення уряду пресслужба Міністерства соціальної політики.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.