Міністр соцполітики розповіла, коли очікувати індексацію пенсій

Уряд планує почати індексацію пенсій з 1 березня.

Про це повідомила в інтерв’ю Радіо Свобода міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Подробиці. Наразі невідомо, на який відсоток буде підвищено пенсію.

«Ми зараз думаємо над варіантами індексації. Тому що, по-перше, ми ще не знаємо індексу, на який буде відсоток підвищено. Але ми точно почнемо її (індексацію – ред.) 1 березня. І будемо наполягати на тому, щоб вона відбулася», – сказала Лазебна.

Міністр соціальної політики також пояснила, чому в грудні до пенсій додали кількадесят гривень: «Це не індексація пенсій. Це перерахунок пенсій у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму».

«Двічі на рік передбачено (і так робиться вже дуже багато років), що переглядається прожитковий мінімум. Звичайно, є такий стандарт, як прожитковий мінімум для пенсіонерів, для осіб, які втратили працездатність. От перше підвищення в році 1 липня, а наступне – 1 грудня. Це теж мінімальна пенсія. В законі так написано, що мінімальна пенсія повинна бути не нижче цього прожиткового мінімуму», – сказала Лазебна.

За її словами, у 2022 році уряд планує індексувати пенсії усіх пенсіонерів, але для цього Верховна Рада має ухвалити відповідний законопроєкт.

«З 2014 року не індексуються пенсії державним службовцям, не індексуються пенсії науковцям, журналістам, певні пенсії військових не підпадали, тому що у них там були перерахунки, але в принципі є певні категорії людей, яким не індексуються пенсії. У нас є законопроєкт, яким ми відновлюємо індексацію пенсій для всіх без винятку категорій пенсіонерів. Не важливо, за яким законом тобі призначена пенсія (про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування чи про науку і науково-технічну діяльність), твоя пенсія має індексуватися», – заявила міністр.

За її словами, відповідний законопроєкт треба «провести» через уряд і внести у парламент.

«Єдине що? Як, звичайно, парламент, буває, не дуже швидко ухвалює такі речі і до них треба готуватися та закладати кошти. Якщо ми ухвалимо цей законопроєкт про відновлення індексацій пенсій у 2021 році, у 2022 році почнеться індексація пенсій для всіх пенсіонерів. Це буде правильно, справедливо і це те, чого чекають люди», – наголосила вона.

Лазебна також повідомила, що в січні в Україні будуть підвищені пенсії для людей віком від 65 років, які мають повний стаж.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.