«Укренерго»: немає підстав для обмеження імпорту електроенергії з РФ

В «Укренерго», посилаючись на закон «Про ринок електроенергії», заявили, що на сьогоднішній день немає підстав для обмеження імпорту електроенергії з Росії. Тож з 1 лютого постачання відновлено.

Про це повідомляє пресслужба компанії, передають Вчасні Новини.

Подробиці. В «Укренерго» повідомили, що Оператор системи передачі, згідно із ч.11. ст.38 ЗУ «Про ринок електричної енергії», має пропонувати учасникам ринку на аукціонах всю доступну пропускну спроможність міждержавних перетинів.

«Відповідно до ч.9 ст.38 закону, обмеження комерційних обмінів (імпорту/експорту електроенергії) можуть застосовуватися тільки у аварійних ситуаціях, а відповідно до ч.12 ст.38 ОСП має право обмежувати доступну пропускну спроможність виключно у випадках порушення операційної безпеки енергосистеми», – йдеться у повідомленні.

Також вказуються, що відповідно до прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про ринок електричної енергії», повноваження НКРЕКП анулювати результати аукціонів на доступ до міждержавних перетинів з країнами, що не є членами Енергетичного Співтовариства, обмежуються лише періодом 2020 року.

«Тому з 1 січня 2021 року втратили чинність положення постанови НКРЕКП №766 від 08.04.2020 р., якими було скасовано результати аукціонів на доступ до пропускної спроможності перетинів з Росією та Білоруссю у 2020 році», – пояснили в компанії.

В «Укренерго» додали, що відновили аукціони на доступ до міждержавних перетинів у 2021 році. 

«Зазначених в законі підстав для обмежень імпорту/експорту електроенергії або доступної пропускної спроможності наразі не існує. Зважаючи на викладене та відповідно до вимог Закону «Про ринок електричної енергії», НЕК «Укренерго» відновило аукціони на доступ до міждержавних перетинів у 2021 році. Також наголошуємо, що графіки імпорту/експорту завжди погоджуються лише в тих обсягах, які дозволяють гарантувати дотримання меж операційної безпеки енергосистеми, а зокрема і наявність необхідного обсягу резервів для балансування енергосистеми (ст.38 Закону)», – підкреслили в пресслужбі.

Крім того, повідомляється, що минулого тижня (25-31 січня) імпорт електроенергії з РФ та Молдови був відсутній. Однак починаючи з 1 лютого відновився імпорт електроенергії з Росії. Загальний обсяг за 1 лютого становив 1 млн кВт·год.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.