Комуналка у травні: які тарифи очікують українців

У травні комунальні тарифи не сильно вдарять по кишені українців, оскільки вже не буде платіжок за опалення.

Про це повідомляє РБК-Україна, передають Вчасні Новини.

Подробиці. У травні платіжки за комуналку в Україні будуть значно нижчі, оскільки не доведеться платити за опалення. Однак для населення підвищаться тарифи на газ.

Річні ціни на газ

З 1 травня всі постачальники газу населення зобов’язані запропонувати споживачам річні тарифи. Компанії-постачальники вже оприлюднили свої ціни, які діятимуть до 30 Квітня 2022 року.

Зокрема, газопостачальна компанія «Нафтогаз України» встановила річний тариф на рівні 7,96 гривень за кубометр, що на 1,10 гривень дорожче, ніж у січні – квітні (6,86 гривень).

Ціни інших постачальників ви можете дізнатись у матеріалі: «Оприлюднено річний тариф на газ всіх постачальників України: до 13,5 гривень за кубометр»

Тарифи на гарячу воду

Після зростання цін на комуналку на початку року уряд підписав з Асоціацією міст України меморандум про заморожування тарифів на опалення та гарячу воду кінця опалювального сезону. «Нафтогаз» надав підприємствам теплокомуненерго відстрочку на частину платежів за природний газ. При цьому джерело погашення боргів, які виникнуть у виробників тепла, поки не визначено.

Крім того, новий глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив, що Кабінет Міністрів України продовжив режим покладання спеціальних зобов’язань (ПСО) на ринку газу на 20 днів в частині поставок газу підприємствам теплокомуненерго. За цей час має вирішитися питання боргів.

Разом з тим «Нафтогаз» знову підвищив ціну газу для підприємств теплокомуненерго, які постачають гарячу воду і тепло населенню. Ціна газу встановлена на рівні 8325 гривень (з ПДВ, без тарифу на послуги транспортування) за 1 тис.куб. м, що на 6,4% більше, ніж у квітні (7827 гривень).

При цьому НКРЕКП поки не приймала рішень про підвищення тарифів підприємств теплокомуненерго на гарячу воду для населення.

Тарифи на електроенергію

Електроенергія різко подорожчала для населення з 1 січня 2021 року, коли Кабмін встановив ціну на перший квартал. Однак потім уряд двічі переносив термін дії тарифів – спершу до кінця квітня, а потім до кінця червня. В результаті тариф на електроенергію для населення на рівні 1,68 гривень за 1 кВт·год зафіксований до 30 Червня.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.