€31 мільйон на зміцнення оборони виділить Україні Євросоюз

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення надати Україні 31 млн євро на зміцнення оборонних спроможностей у рамках новоствореного Європейського фонду забезпечення миру.

Як передає Укрінформ, про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба поінформував у Твіттері.

«Важливі новини з Брюсселя. Рада ЄС ухвалила рішення надати Україні 31 млн євро на зміцнення оборонних спроможностей у рамках новоствореного Європейського фонду забезпечення миру. Високо цінуємо цей крок, який вкотре засвідчив стратегічний характер відносин Україна-ЄС», – ідеться у дописі.

Кулеба зазначив, що “українська дипломатія наполегливо та системно працювала над досягенням цього результату і нарешті маємо позитивне рішення — завдяки тривалій та плідній дискусії українських дипломатів із інституціями Євросоюзу та його державами-членами”.

«Пакет допомоги включатиме надання матеріально-технічної допомоги для розвитку та зміцнення потенціалу Збройних сил України за чотирма напрямами: медицини, інженерних спроможностей та заходів із розмінування, мобільності та логістики, кібербезпеки», – додав міністр.

Як повідомляється на сайті Європейської Ради, в рамках Європейського Фонду Миру оборонну підтримку нададуть Україні, Грузії, Молдові та Малі.

«Ці заходи спрямовані на зміцнення спроможностей країн, яких вони стосуються, у військових та оборонних справах з метою просування внутрішньої стійкості та миру. У випадку з Грузією, Республікою Молдова та Україною, ЄС також має на меті розширити здатність та взаємосумісність місцевих збройних сил для участі у військових місіях і операціях в рамках Спільної політики ЄС з безпеки і оборони», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, таке рішення було ухвалено за запитом згаданих країн на адресу Високого представника ЄС. Надання такої допомоги буде здійснюватися відповідно до міжнародного законодавства, жоден із заходів не передбачає постачання обладнання, яке може використовуватися як летальна зброя.

Відповідно до цієї програми, Україна отримає від Європейського Фонду Миру допомогу на суму 31 мільйон євро протягом періоду у 36 місяців. Ці допоміжні заходи ЄС мають на меті підвищити стійкість України та допомогти у зміцненні її Збройних Сил, включаючи розвиток їх здатності до допомоги цивільному населенню в умовах криз та надзвичайних ситуацій. Зокрема, йдеться про фінансування підрозділів військової медицини, включаючи польові шпиталі, інженерних та логістичних підрозділів, а також про підтримку структур кіберзахисту.

Грузія і Молдова отримають подібну допомогу в обсязі 12,75 мільйона та 7 мільйонів євро, відповідно, також на період у 36 місяців.

У Малі європейська допомога буде спрямована на фінансування Тренувальної місії ЄС у цій країні та у підвищення спроможностей національних збройних сил, зокрема, у боротьбі проти терористичних угруповань.

Європейський Фонд Миру був заснований у березні 2021 року для фінансування зовнішніх дій Європейського Союзу у військовій та оборонній сферах, що спрямовані на збереження миру та світової стабільності.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.