Береза: Цинічний шабаш відбувається прямо на очах суспільства

Читаю велику статтю УП про накат Зеленського на Ахметова. Пишуть, що в Зеленського, з його рекордною підтримкою на почату каденції, дійсно був історичний шанс провести деолігархізацію. Замість цього ми побачили батл лише з одним, хоч і найбагатшим бізнесменом. І, що важливо, конфлікт цей виник не через гроші або бізнес-інтереси, а через контроль над телеканалами. Удари по бізнесу це лише спроби примусити до слухняності. І продовження цієї війни все глибше заштовхує Зеленського в обійми Коломойського, без депутатів якого тепер вже мономеншість не спроможна забезпечити жодного результативного голосування.

Ловлю себе на думці, що це саме те, що я намагаюся донести суспільству останні місяці – «деолігархізація» Зеленського не має жодного стосунку до справжньої деолігархізації. Вона спрямована на знищення політичної конкуренції в інтересах Зеленського, на контроль над інформаційним простіром з боку ОП та на економічну конкуренцію в інтересах Коломойського. Навіть більше – Зеленський виступає тупим знаряддям в руках бородатого мародера, що контролює 1+1. Так само, як в 2010-1013 роках весь репресивний апарат держави був знаряддям президентського сина Сашка-Стоматолога, що забезпечувало йому безліч можливостей для особистого збагачення.

В той час, коли ОП залякує не тільки великий, але й середній бізнес вартістю від $ 84 млн і власників ЗМІ «реєстрами олігархів» та персональними санкціями, зовсім неолігарх Коломойський отримує компенсацію за неіснуючий газовий борг на мільярди доларів і планує отримати найкращу частину «Укрнафти». А розслідування по астрономічному пограбуванню «Привтабанку» відверто зливаються.

Цей цинічний шабаш відбувається прямо на очах суспільства. А Зеленський та Коломойський навіть не ховаються, знаходячись в ілюзії безкарності та вічної влади. Саме тому, вчорашній день був дуже важливий – громадяни показали що їм це, м’яко кажучи, не подобається. І що вони не будуть мовчати.

Так, це був попереджуючий захід. Але кожен наступний зухвалий крок влади буде викликати все більше ненависті в українців. І це призведе до відкритого протистояння, яке провокує Вова та його посіпаки. У що це виливається для влади ми добре знаємо та пам’ятаємо. Як розуміємо і те, що повну персональну відповідальність за ситуацію в країні несе сьогодні одна конкретна людина – президент Володимир Зеленський.

На початку статті, про яку я згадував, стоїть запитання про те, чи є ще у самого Зеленського бажання і можливості на реальну, а не бутафорну боротьбу з олігархами? А в кінці дається відповідь, що якщо Зеленський прагне реальної деолігархізації, то під неї муситимуть потрапити і теперішні його партнери по парламент. А це мова саме про Коломойського, який контролює групу “ЗаМайбутнє” та дає голоси Зеленському. Не безкорисливо дає. Бо інакше, роблять висновки журналісти, все перетвориться у звичайну спробу розправи, хай над найбільшим, але єдиним бізнесменом.

(Народний депутат ВР України VIII скликання Борислав Береза у Телеграм)

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.