Мовний закон: стало відомо, хто складатиме іспит з української в 2021 році

Стаття закону про функціонування державної мови, яка набирає чинності в січні, передбачає складання іспиту з української мови.

Про те, хто його складатиме, а хто – ні, розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь в ефірі каналу «Україна 24».

Подробиці. В першу чергу, за його словами, нововведення стосуватиметься претендентів на держслужбу – мерів, міністрів, чиновників, голів адміністрацій, держпідприємств, прокуратур.

«Тобто ті, хто займатиметься безпосередньо діяльністю, пов’язаною з державною владою. Що стосується іншої категорії – це і ті громадяни, які вступають в громадянство. Це громадяни інших країн, які шляхом складання державного іспиту мають право отримати громадянство нашої держави», – сказав він.

Хто не складатиме іспит з української

Кремень зазначив, що деякі категорії не складатимуть іспит цього року.

«Звичайно, будуть і ті категорії, які не будуть здавати, принаймні в 2021 році, можливо, будуть якісь зміни в законі. Це стосується в першу чергу депутатів, така вже норма закону, нічого не поробиш, і правоохоронні структури. Я вважаю, що кожен чиновник не повинен лякатися своїх знань, і якщо він складе або не складе іспит, повинен сказати про це. Це буде сприйматися набагато краще, ніж раніше, коли «склав» іспит, а два слова зв’язати не може», – сказав він.

Як зміниться мовна політика в 2021 році

  • У січні 2021 року набирає чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
  • Ця стаття зобов’язує всіх постачальників послуг в Україні, незалежно від форми власності, обслуговувати споживачів виключно українською мовою (крім альтернативного прохання клієнта).

Закон про мову в Україні

  • 25 квітня 2019 року парламент ухвалив закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
  • 16 липня 2019-го закон набув чинності.
  • З 16 липня 2020 року українською мовою мали бути перекладені назви всіх аеропортів, станцій, зупинок, технічна документація, документообіг та звітність юросіб.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.