Нові правила виклику «швидкої»: що змінилось

З першого дня 2021 року в Україні почали діяти нові правила виклику швидкої медичної допомоги. Тепер виклики діляться на критичні, екстрені, не екстрені та непрофільні.

Про те, як тепер «швидка» приїжджатиме на виклики, розповідається в матеріалі «Апострофа».

Подробиці. До критичних викликів відноситься, наприклад, зупинка дихання, масивна крововтрата, ураження струмом, інтоксикація та отруєння. На такі випадки, згідно з оновленими нормативам, бригада зобов’язана прибути протягом 10 хвилин. При цьому, розмежування місто-село вже не буде діяти: на будь-який критичний виклик в будь-якому населеному пункті країни швидка має приїхати протягом 10 хвилин. З одного боку, це звичайно ж позитив, але є одне істотне «але».

Як і раніше, через складні метеорологічні умови або погані дороги, «швидка» має право запізнитися. Але не на 10 хвилин, а … на скільки завгодно. Хоч на добу! Справа в тому, що точного часу затримки в нових правилах не прописано. Головне, щоб таких затримок було не більше 25% від усієї кількості викликів.

На екстрені виклики (інсульт, порушення дихання, кровотеча) «швидка» повинна приїхати протягом 20 хвилин. Але знову ж таки, порушити цей норматив можна, і знову ж таки, на невизначений час. Головне, щоб відсоток затримок за екстреними викликами не перевищував 15%.

Що стосується не екстрених викликів, якщо у диспетчера немає можливості «відфутболити» пацієнта на первинку, то до хворого повинна виїхати бригада «швидкої», але протягом якого часу – невідомо. Уряд прибрав норматив в одну годину в новій редакції постанови.

Ну і нарешті непрофільні виклики. Тут все просто: якщо стан пацієнта «не є невідкладним і не вимагає оцінки стану здоров’я на місці», бригада швидкої допомоги до такого хворого не приїде взагалі. Максимум, на що може розраховувати пацієнт – віддалена консультація диспетчера.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.