Саакашвілі у в'язниці написав тези економічного розвитку Грузії

Колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі, який перебуває в ув’язненні в Руставській в’язниці, оприлюднив у соцмережах тези свого бачення економічного розвитку країни.

Експрезидент пише, що останні 10 років, коли до влади прийшла партія “Грузинська мрія”, соціальна та економічна ситуація в Грузії вкрай погіршилася.

“Ми втратили дорогоцінні роки, коли економіка не розвивалася, а, навпаки, сильно скорочувалася. У результаті злидні, високі ціни на транспорт, продукти та ліки, величезні комунальні платежі, сотні тисяч наших громадян у пошуках роботи поїхали до інших країн”, – пише Саакашвілі.

На його думку, через “некомпетентність і недієздатність” чинної влади така маленька країна як Грузія за два роки пандемії коронавірусної інфекції втратила понад 15 тисяч життів.

“Грузинський народ століттями довів, що він може багато і гідний найкращого. Для цього Грузія має стати державою миру, стабільності та передбачуваного політичного та економічного розвитку. Грузія має бути центром інфраструктури, логістики, туризму, освіти, охорони здоров’я та високотехнологічного бізнесу цього великого регіону”, – пише Саакашвілі.

Він вважає, що Грузія має бути країною низьких податків, захищеної приватної власності та ефективної малочисельної бюрократії.

“Нам необхідні вільний, некорумпований і компетентний суд, стабільна та демократична зміна уряду, зі значно меншим кабінетом міністрів та меншим втручанням держави в економіку”, – заявляє Саакашвілі.

Він пропонує впровадити закон, за яким особам, чиє майно перевищує 5% ВВП країни, варто заборонити займатися політичною діяльністю.

За його словами, на сьогодні державний сектор є основним гальмом економічного зростання.

“Більшість державних послуг має перейти на цифрове управління. Це означає зниження залежності від рішень бюрократів, прискорення бізнес-процесів”, – пише Саакашвілі.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.