Гармаш: ТКГ може перетворитися на «Консультативну Раду», про яку мріє РФ

Глава української делегації ТКГ Леонід Кравчук «жорстко» висловився щодо присутності «громадських експертів» з ОРДЛО. В ОБСЄ запропонували особисту зустріч.

Про це повідомив представник Донецька в Мінській ТКГ Сергій Гармаш у коментарі «Острову», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Спецпредставник голови ОБСЄ в Україні Хайді Грау ініціювала зустріч з главою української делегації в Тристоронньої контрактної групі Леонідом Кравчуком після того, як він підняв питання присутності «громадських експертів» з ОРДЛО в засіданнях ТКГ.

«Так звані «громадські експерти» від ОРДЛО були присутні на сьогоднішньому засіданні ТКГ, як і раніше. Але вони не виступали. Правда, і ми (представники ОРДЛО України, – ред.) Сьогодні теж мовчали. Не впевнений, що вони не заговорили б, якби виступив хтось із нас», – повідомив він.

Гармаш зазначив, що засідання ТКГ почалося з того, що Леонід Кравчук «досить жорстко» підняв питання присутності «громадських експертів» від ОРДЛО.

«І Хайді Грау (Спецпредставник голови ОБСЄ в Україні та ТКГ, – ред.) попросила Леонід Кравчука про особисту зустріч, яка відбудеться вже на цьому тижні. Вони будуть обговорювати питання формату переговорів і участі в них людей, які не уявляють жодну з сторін ТКГ», – сказав Гармаш.

Він також додав, що ТКГ може перетворитися саме на той формат, якого домагається Росія та її маріонетки з ОРДЛО.

«Я чекаю від глави делегації не просто слів, а дієвого, практичного реагування нашої сторони на порушення формату переговорів і режиму їх конфіденційності. Тому що ми говоримо правильні речі, пишемо правильні листи, але це не викликає ніякої дієвої реакції. Ці люди були присутні сьогодні вже на п’ятій ТКГ. Якщо так піде й далі, то ТКГ перетвориться в ту саму «Консультативну раду», про яку мріє Росія і її маріонетки з ОРДЛО. Ми не повинні цього допустити. Це делегітимізує ТКГ, я вже не кажу, що це пряме порушення Мінських угод», – заявив Гармаш.

Нагадаємо. Вчора, 2 березня, представник ОРДО України в Мінській ТКГ Сергій Гармаш достроково покинув минуле засідання політичної підгрупи після того, як «громадським експертам» з ОРДЛО було надано слово.

Проте в офіційному повідомленні ТКГ жодного слова не було сказано про те, що під час зустрічі говорили «громадські діячі», а також про те, що модератор ОБСЄ тиснув на українську делегацію.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.