ЦПК: З’явилися докази втручання Офісу Венедіктової у роботу Антикорупційного суду щодо справи Татарова (документ)

У Центрі протидії корупції заявили, що тиск з боку Генпрокуратури відбувався не тільки на Апеляційну палату, а й на весь суд.

Про це йдеться в повідомленні ЦПК, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Раніше у ЦПК повідомляли про те, що прокурор Офісу ГПУ Грицан, яким замінили прокурорів САП після незаконної передачі справи Татарова до СБУ, надіслав листа голові Апеляційної палати ВАКС Даниїлі Чорненькій. У листі він просив «не здійснювати судовий контроль у кримінальному провадженні».

ЦПК направив офіційний запит і отримав «документ, який свідчить, що тиск відбувався не тільки на Апеляційну палату, а й на весь суд. Виявляється, що Грицан писав такого ж листа голові ВАКС Олені Танасевич. У ньому він просив не здійснювати судовий контроль за справою Татарова, бо головному фігуранту, яким є ексдепутат Микитась, змінили підозру.

Наголошується, що подібні звернення прокурора до суду не передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України (КПК). Тож вони мають ознаки позапроцесуального втручання у роботу суду, оскільки «у кримінальному процесі заборонено відходити від норм, передбачених у КПК».

«Більш прозорого злиття справи годі й шукати. Спеціально передали із НАБУ до СБУ, навмисне змінили підозру, а потім ще й тисли на ВАКС листами. Робили це підопічні генпрокурорки Зеленського Ірини Венедіктової», – йдеться в повідомленні.

ЦПК: З'явилися докази втручання Офісу Венедіктової у роботу Антикорупційного суду щодо справи Татарова (документ)

У ЦПК наголосили, що це є найзухвалішим злиттям справи наближеного до президента чиновника. І такого не могло б відбутися «без «кивка» президента».

«Тим часом, у справі спливли строки досудового розслідування. Шевченківський райсуд Києва, до якого незаконно звернулися прокурори ОГП, відмовився продовжити строки. Справу або закриють, що найімовірніше, або ж матеріали відкриють для Татарова і адвокатів, після чого — скерують до суду. У другому випадку справі все одно кінець, адже її незаконно забрали у НАБУ і САП, а тільки вони можуть представляти сторону обвинувачення у ній», – зазначили у Центрі протидії корупції.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.