У Росії засудили Олега Приходька: 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму

У Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону суддя Магомадов Олексій визнав кримського політв’язня Олега Приходько винним в зберіганні вибухівки та підготовці до теракту.

Про це повідомляє Кримська солідарність, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Російський суд незаконно позбавив волі кримчанина Олега Приходька і призначив йому 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першим роком в тюрмі. Крім того, суд постановив вважати термін Приходько з 9 жовтня – тобто з моменту фактичного затримання. Таким чином 1 рік і 4 місяці, які вже проведені ним в СІЗО, покриють частину терміну в колонії. Він має вийти на свободу через 3 роки і 8 місяців.

У Кримській Солідарності нагадали, що прокурор Сергій Айдинов ще у грудні 2020 року запросив у судді призначити Олегу Аркадійовичу 11 років позбавлення волі і 200 000 рублів штрафу.

«Попри численні розбіжності й помилки, знайдені захисниками в роботі слідства, суд прийняв рішення посадити літнього підсудного за ч. 3 ст. 30 (готування до злочину і замах на злочин), і ч. 1 ст. 222.1 (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв) КК РФ. Стаття 223-1 (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, перероблення або ремонт вибухових пристроїв) була знята у зв’язку із закінченням строку притягнення», – йдеться в повідомленні.

Олегу Приходько 62 роки, проживав в місті Саки в Криму. Працював ковалем і різьбярем по металу. Він ніколи не приховував свою проукраїнську позицію і публічно засуджував приєднання Криму до Росії в 2014 році.

До нього почали навідуватися дільничні, пропонуючи зняти український прапор з будинку і відмовитися від своїх слів. Олег Приходько грубо припиняв такі візити. З 2016 його почали викликати на численні допити в ФСБ. Одного разу навіть оштрафували в адміністративній справі за вилучення у нього вдома нацистських атрибутів та символіки, яку він нібито пропагував.

9 жовтня 2019 року силовики посадили Олега Приходько в машину і протримали всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук в його гараж, де «знайшли» вибухівку. Приходько заарештували і висунули звинувачення в підготовці до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин. Пізніше туди додалося «незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових» і планування вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові. Приходько етапували з декількох СІЗО, зараз він знаходиться в Новочеркаському слідчому ізоляторі.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.