В ОП ініціюють перевірку кримінальних справ і вироків щодо ветеранів АТО/ООС (деталі)

В Офісі президента заявили, що хочуть розробити механізм, за яким перевірятимуть можливі несправедливі вироки та рішення проти ветеранів та громадських діячів, які боролися з російською агресією.

Про це йдеться на сайті Офісу президента, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Зазначається, що ініціатива є відповіддю на запит суспільства на справедливість у судах. Перша нарада з цього приводу відбулася на майданчику Офісу Глави держави під головуванням керівника Офісу Президента Андрія Єрмака. У ній взяли участь представники правоохоронних органів та депутатського корпусу, Міністерства у справах ветеранів і уповноважена Верховної Ради з прав людини.

«В Офісі Глави держави не виключають, що сотні ветеранів та активістів не змогли належним чином захиститися від тиску, зазнали несправедливого застосування законів мирного часу до оцінки подій, які відбулися в умовах збройної агресії Росії. Потрібно законним чином забезпечити перевірку юридичної чистоти всіх рішень, які тоді ухвалювалися, усіх обставин відповідних справ і того, чому люди зазнали несправедливого переслідування або не отримали належного захисту від держави», – йдеться в повідомленні.

Крім того, пропонується ініціювати дослідження кримінальних проваджень, які були розпочаті з 2014 року за фактами нападів на громадських діячів «та досі не завершені встановленням усіх винних. Насильство щодо будь-якої людини не може залишатися безкарним».

«Було обговорено виклики, що постали перед державою через наявність таких вироків проти ветеранів, які суспільство не вважає справедливими, та незавершених кримінальних розслідувань за фактами нападів на громадських діячів», – йдеться в повідомленні.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.