Розвідка США оголосила головні загрози з боку Росії

Управління розвідки Міністерства оборони США опублікувало доповідь про глобальні загрози у 2021 році. У доповіді вказані головні загрози з боку Росії.

За даними «Апостроф», документ опублікували на сайті комітету Сенату США у справах Збройних сил напередодні слухань у Сенаті, передають Вчасні Новини.

Подробиці. У доповіді розвідувального управління Пентагону вказано, що головні суперники США – Китай і Росія – хочуть кинути виклик військовій перевазі Вашингтона. Для цього вони використовують найманців, влаштовують кібератаки, маніпулюють інформацією, підривають економічну потужність суперників і т.п.

Російські збройні сили в документі названо потенційною загрозою існування США. Кремль використовує їх для збереження впливу в країнах по периметру російських кордонів, а Росія з їх допомогою може кинути виклик глобальному лідерству США. РФ вважає США і НАТО ключовою загрозою своїй безпеці, геополітичним амбіціям і нинішньому правлячому режиму.

«Москва використовує цілий ряд політичних, економічних, дипломатичних, розвідувальних, громадських і військових засобів, уникаючи при цьому прямого конфлікту, для того, щоб змагатися із Заходом», — йдеться в доповіді.

Окрім того, вказується, що Росія тримає на прицілі країни-члени НАТО, які є вразливими для російського впливу. Йдеться про країни, які культурно, історично і релігійно близькі Росії, а також про країни, де є проблеми з корупцією і слабка економіка. Кремль також прагне підірвати прихильність НАТО колективній обороні.

Американська розвідка зазначає, що Росія протягом декількох років значно збільшила ядерний арсенал за рахунок нестратегічних засобів. Також у США припускають, що Росія має незадекларовану хімічну зброю – нервово-паралітичну речовину «Новачок», якою, ймовірно, отруїли опозиціонера Олексія Навального.

Водночас головним важелем впливу РФ на Україну в США назвали військову присутність на сході країни.

Автори доповіді зазначили, що зараз Москва не зацікавлена в прямому зіткненні з США, але не відмовиться від конфронтації.

«Кремль, скоріш за все, буде намагатися не провокувати Вашингтон, але може це зробити, якщо буде переконаний, що США втручаються в російську внутрішню політику або іншим чином загрожують стратегічним інтересам Росії», – йдеться в доповіді.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.