ЦПК: Козак пов’язаний з «Л/ДНР» через кіпрський офшор з 2014 року

Центр протидії корупції заявляє, що зв’язок Тараса Козака з терористами «Л/ДНР» і постачанням вугілля з окупованих Росією територій тягнеться ще з 2014 року.

Про це повідомила виконавча директорка і член правління ЦПК Дар’я Каленюк в блозі «УП».

Подробиці. Каленюк зазначила, що згідно з офіційними даними, 16 грудня 2014 року ПАТ Центренерго уклало договір із компанією Arida Global Limited з Гонконга на поставку десятків тисяч тонн вугілля. Вугілля мало закуповуватися з Південної Африки, але в 2016 році «УП» виявила, що насправді під виглядом південноафриканського вугілля Аріда продавала державним ТЕЦ контрабандне вугілля з «Л/ДНР».

За її словами, ще 5 листопада 2013 року гонконгська Arida Global Limited підписала кредитний договір на 8 мільйонів доларів з кіпрською компанією Hakail Limited, бенефіціарним власником якої і був Тарас Козак.

Козак вказує бенефіціарний контроль над Hakail Limited у своїх щорічних деклараціях, починаючи від 2015 року і закінчуючи 2019 роком.

За даними Держреєстру Кіпру, Hakail Limited був у власності іншої офшорної компанії Козака – Turul Investments Limited – ще від 2012 року.

Читайте також: Казанский: Нужно не санкции вводить, а вручать подозрения

Каленюк зауважила, що згідно з аудиторськими звітами, за цим кредитним договором компанія Arida отримала від кіпрського офшору Козака за 2014 та 2015 рік 7,4 млн доларів кредитних коштів. Кредит надавався під 2.5% річних. Він не був застрахований заставним майном, і його мали повернути до 6 листопада 2015 року. Але Arida Global Limited не повернула позичені кошти, а кіпрський офшор Козака списав цей борг.

Вона також додала, що гонконгська компанія Arida Global Limited, яка постачала в Україну контрабандне вугілля з окупованих територій, в 2014-2015 роках отримувала безповоротне багатомільйонне фінансування від кіпрського офшору Козака.

Нагадаємо. Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій щодо нардепа з фракції «ОПЗЖ» Тараса Козака та телеканалів «ZIK», «112 Україна», «NewsOne».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.