Україна виграла Стокгольмський арбітраж на $6 млрд у Коломойського

Україна у Стокгольмському арбітражі виграла спір з бізнесменами Ігорем Коломойським, Геннадієм Боголюбовим та Ігорем Палицею. Вони намагалися відсудити у держави 6 млрд доларів.

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська у Фейсбуці, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Міністр назвав новину «супермегаперемогою», зазначивши, що арбітраж повністю відмовив позивачам після майже шести років судового процесу.

Вказаний позов проти України подали три кіпрські офшорні компанії: Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited та Bordo Management Limited ще у 2015 році. Вони є акціонерами «Укрнафти» та володіють 40,1009% її акцій.

Компанії Коломойського та партнерів звинувачували Україну:

  • у завданні збитків через відбір газу, видобутого «Укрнафтою», без оплати або з оплатою за заниженою ціною;
  • невиконанні «Нафтогазом» і «Укртрансгазом» рішень українських судів;
  • швидкому збільшенні ставок плати за користування надрами;
  • зменшенні кворуму під час проведення зборів акціонерних товариств.

Юридичними підставами для позову кіпрські компанії називали порушення державою міжнародно-правових зобов’язань перед інвесторами, які є наслідком Енергетичної хартії.

Компанії спочатку вимагали в України $4,7 млрд, проте на початку 2018 року претензії Коломойського і партнерів збільшилися до $5,4 млрд. У підсумку компанії зажадали не тільки $6 млрд, а ще й відсотки.

Малюська у допису підкреслив, що офшорні компанії намагалися стягнути з держави суму, яка перевищує усі витрати країни на освіту та науку у 2021 році або ж становить приблизно половину витрат держави на виплату пенсій.

«Коломойський, Боголюбов та Палиця отримали нуль доларів США, а не 6 мільярдів», – додав міністр.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.