Пенсія в Україні оформлюватиметься автоматично і без звернення у ПФУ

Президент підписав закон, яким запроваджується облік трудової діяльності працівників в електронній формі. Пенсія в Україні також оформлюватиметься автоматично.

Про це йдеться на сайті Офісу президента, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Президент Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (№1217-IX). Документом запроваджується облік трудової діяльності працівників в електронній формі.

Закон передбачає використання електронних відомостей не тільки для підтвердження наявного стажу роботи при укладенні трудового договору, а й для призначення пенсій та іншого.

Крім того, документом врегулюється питання про автоматичне призначення пенсії в Україні за віком через особистий електронний кабінет громадянина на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

«Таким чином удосконалюється і реформується система обліку трудової діяльності працівників, що передбачає поступову відмову від паперових трудових книжок», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що відомості з паперових трудових книжок мають бути внесені до Державного реєстру мають бути внесені протягом 5 років. У перехідному періоді буде застосовуватися як паперова трудова книжка, так і електронна форма вже наявних або внесених відомостей із зазначеного реєстру.

Читайте також: Стало відомо, як підвищуватимуться пенсії у 2021 році: детально по місяцям

У документі також йдеться про те, що пенсія в Україні має призначатися автоматично без особистого звернення громадянина зі збереженням права відстрочки виходу на пенсію.

«Такі зміни дозволять зменшити витрати роботодавців на ведення паперового документообігу, спростять доступ до інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, насамперед у разі тимчасової втрати працездатності», – сказано в повідомленні.

У законі також усуваються можливі ризики та негативні наслідки втрати трудової книжки, її фізичного пошкодження, фальсифікації та внесення недостовірних відомостей до цього документа.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.