Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо подвійного громадянства: деталі

У рішенні вказано про загрозу національній безпеці. Про що йдеться та як стосується політиків, діячів і мешканців тимчасово окупованих територій України?

Про це йдеться на сайті Президента України, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони «Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства».

Згідно з цим рішенням РНБО, Кабмін разом із Центральною виборчою комісією та СБУ мають провести інвентаризацію у двомісячний строк та проаналізувати законодавство України щодо питань, пов’язаних з подвійним (множинним) громадянством.

Йдеться про необхідність встановлення наявності чи відсутності правової визначеності заборони громадянам України, які мають громадянство (або підданство) іноземної держави, займати певні державні та політичні посади або виконувати функції держави або місцевого самоврядування.

Після отримання результатів такої перевірки уряд має у шестимісячний строк внести на розгляд ВР України проєкти законів, які б передбачали заборону українцям, які мають громадянство іноземної держави або подали документи для набуття іноземного громадянства:

  • претендувати на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
  • претендувати на зайняття керівних посад на стратегічних об’єктах державної власності;
  • мати допуск до державної таємниці;
  • бути членом виборчої комісії, офіційним спостерігачем або проводити передвиборчу агітацію на загальнодержавних і місцевих виборах;
  • бути членом політичної партії.

Крім того, потрібно розробити та подати на розгляд парламенту порядок підтвердження відмови та виходу з громадянства іноземної держави для українців, які претендують на вищезгадані позиції.

На законодавчому рівні має бути передбачений порядок подання громадянами України декларацій про набуття іноземного громадянства. Для жителів ОРДЛО та Криму цей порядок буде вводитися в дію лише після відновлення територіальної цілісності України.

За подання недостовірних відомостей у деклараціях про відсутність іноземного громадянства має бути встановлена відповідальність.

Уряд також повинен розпочати міждержавний діалог щодо укладення двосторонніх угод із заінтересованими державами, спрямованих на врегулювання проблемних питань, пов’язаних із множинним громадянством. Крім Росії.

Нагадаємо. 26 лютого РНБО доручила Кабміну протягом двох місяців розробити законопроєкт про подвійне громадянство. А Олексій Данілов порадив чиновникам найближчим часом позбавитись іншого громадянства.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.