Інвестори почали отримувати виплати за суверенними євробондами РФ

Інвестори почали отримувати виплати за двома випусками суверенних єврооблігацій Росії, здійснені Мінфіном РФ у валюті випусків – доларах, повідомило агентство Bloomberg.

За даними джерел агентства, основні міжнародні клірингові організації отримали та обробили платежі за євробондами “Росія-2022” та “Росія-2042”. Три анонімні власники євробондів РФ повідомили Bloomberg у вівторок, що їхні банки-депозитарії вже отримали виплати.

У п’ятницю російський Мінфін заявив, що здійснив виплати за євробондами “Росія-2022” та “Росія-2042” у доларах, вони доведені до платіжного агента – лондонського офісу Citibank. Загальна сума платежу – $649,2 млн.

Мінфін розплатився у валюті за випусками, виплати за якими раніше збирався зробити в рублях.

До початку квітня, незважаючи на побоювання щодо неможливості проводити валютні виплати за суверенними єврооблігаціями на тлі заморожування частини міжнародних резервів РФ, Мінфін не відчував проблем із такими платежами. У березні міністерство розплатилося у валюті відразу за декількома випусками доларових євробондів, при цьому міністр фінансів Антон Сілуанов наголошував, що виплата у валюті можлива лише за рахунок коштів із заморожених рахунків РФ.

Проте здійснити виплати за єврооблігаціями “Росія-2022” і “Росія-2042”, що припадали на 4 квітня, у такий спосіб РФ не вдалося – Мінфін США заблокував цю можливість, заявивши, що Росія має використати для виплат наявну у неї валюту або опинитися в стані дефолту.

Мінфін РФ на тлі заборони США використовувати для обслуговування зовнішнього боргу заморожені валютні резерви здійснив виплати за випусками “Росія-2022” та “Росія-2042” у рублях, перерахувавши їх НРД. Інвестори з недружніх країн отримають свої виплати на рахунки типу “С”, конвертувати з них кошти у валюту можна буде лише з дозволу російської влади та за умови відновлення доступу РФ до валютних рахунків, зазначало міністерство.

Міжнародні рейтингові агентства заявляли, що виплати в рублях за валютним боргом означатимуть для Росії дефолт. Зокрема, рейтингове агентство S&P Global Ratings після повідомлень про рубльові виплати знизило довгостроковий та короткостроковий рейтинги РФ в іноземній валюті до рівня “SD” (вибірковий дефолт).

Росія мала пільговий 30-денний період, який закінчується 4 травня, проведення виплат у доларах у цей термін знімає питання про дефолт за зобов’язаннями.

Мінфін США дозволить платіжному агенту переказ виплат за двома випусками суверенних євробондів РФ, платежі за якими у валюті були здійснені за рахунок внутрішніх резервів, повідомив у п’ятницю Bloomberg із посиланням на неназваного представника американського відомства після заяв Мінфіну РФ про доларові виплати.

Змусити Росію використовувати для валютних виплат внутрішні джерела, скорочуючи цим її фінансові ресурси, було ключовою метою обмежень, які впроваджували США, зазначало агентство.

Однак приводи для занепокоєння щодо виплат з євробондів РФ в інвесторів залишаються – 25 травня спливає термін дії ліцензії OFAC, яка дозволяє транзакції, необхідні для отримання платежів за цінними паперами РФ, а вже 27 травня Росія має розплатитися ще за двома випусками єврооблігацій.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.