Корабель Starliner готовий до другого випробувального польоту до МКС

Перспективний космічний корабель CST-100 Starliner готовий до другого тестового польоту (Orbital Flight Test-2 – OFT-2) у безпілотному режимі до Міжнародної космічної станції (МКС), запланованого на 19 травня, повідомив у вівторок під час телеконференції NASA директор програми з його розробки корпорації Boeing Марк Наппі.

Запуск корабля CST-100 Starliner за допомогою важкої ракети-носія Atlas V планується здійснити з 41 стартового комплексу на космодромі на мисі Канаверал у Флориді в рамках комерційної програми NASA. Через 24 години після старту корабель повинен зістикуватися зі станцією. Він доставить на МКС понад 225 кг матеріалів для постачання МКС.

Запуск другої випробувальної місії OFT-2 до МКС планувалося здійснити ще в серпні минулого року, але через технічні проблеми за три години до старту його було скасовано. Було виявлено проблеми у роботі 13 клапанів двигунів малої тяги службового модуля корабля Starliner.

Компанія Boeing розробляє пілотований космічний корабель CST-100 Starliner у рамках контракту із NASA. Як і SpaceX, вона обрана американським космічним агентством як розробник нових систем для доставки американських астронавтів на МКС. Компанія SpaceX вже виконала чотири такі регулярні місії за допомогою своїх кораблів Crew Dragon. Останній запуск було здійснено наприкінці квітня. Тим часом, компанія Boeing все ще залишається на етапі тестування свого корабля в безпілотному режимі.

У ході другої непілотованої місії корабель Starliner повинен зістикуватися з МКС, у складі якої він пробуде від 5 до 10 днів, після чого повернеться на Землю.

20 грудня 2019 року Starliner у рамках першого тестового польоту без екіпажу через проблеми з програмним забезпеченням відхилився від маршруту, вийшов на позаштатну орбіту, перевитратив паливо та не зміг пристикуватися до МКС. Він повернувся на Землю через два дні після запуску. Проте він здійснив успішну м’яку посадку на полігоні Вайт-Сендс у штаті Нью-Мексико. Це була перша посадка американської системи, що спускається на сушу. Усі попередні американські апарати приводнювалися в океані.

За час, що минув після першого випробувального польоту, Boeing і NASA внесли близько 80 інших коригувальних змін в системи корабля перед проведенням другого тестового випробування. Якщо другий політ пройде успішно, то NASA може сертифікувати Starliner для першого тестового польоту з астронавтами на борту.

У рамках контракту з NASA корпорація Boeing отримала понад $5 млрд на розробку, виробництво корабля Starliner, а також здійснення його місій з доставки астронавтів на МКС та повернення їх на Землю. Він призначений для екіпажу у складі до семи осіб.

Інша американська компанія – SpaceX – за подібним контрактом з NASA отримала $3,1 млрд для розробки свого космічного корабля Crew Dragon.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.