У «Дії» з’являться документи про освіту та витяг «довідки про прописку»

У застосунку «Дія» проводиться бета-тест послуги з надання електронної версії «довідки про прописку». Незабаром ця послуга стане доступна всім користувачам.

Крім того, український уряд запускає експериментальний проєкт щодо формування та застосування єДокумента про освіту.

Довідка про прописку в «Дії»

Як повідомив віце-прем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, у застосунку «Дія» вже проводиться бета-тест послуги з надання електронної версії «довідки про прописку».

З наступним оновленням додатка ця послуга стане доступна всім користувачам.

«Ми працюємо над тим, щоб такої бюрократичної сутності, як «довідка про прописку», взагалі не існувало. А всю інформацію державні органи могли самостійно перевірити в реєстрах. Але поки витяг про місце проживання необхідний для отримання кожної четвертої державної послуги. Наприклад, якщо ви влаштовуєте дитину в садочок або школу, одружуєтесь, відкриваєте рахунок у банку, стаєте на військовий облік або виходите на нову роботу», – зазначив він.

Щоб отримати електронну довідку про прописку потрібно:

  • відкрити застосунок «Дія»;
  • відкрити меню «Послуги», «Довідки і витяги»;
  • перейти у вкладку «Витяг про місце проживання»;
  • натиснути «Замовити довідку».

Залишається тільки дочекатися отримання PDF-файлу.

єДокументи про освіту

Відтепер документ про освіту можна буде сформувати в «Дії», що дуже важливо для тих українців, які вимушено стали переселенцями або втратили документи внаслідок війни.

Відповідне рішення було ухвалено сьогодні, 4 листопада, на засіданні Кабінету Міністрів, повідомляє Мінреінтеграції.

«Такі єДокументи використовуватимуться замість і без додаткового пред’явлення звичайних. Це спростить доступ до освіти та працевлаштування громадян, які втратили фізичні носії через війну або з інших причин», – йдеться в повідомленні.

У додатку «Дія» відображатимуться усі дані про документ людини, які містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом).

Тож завдяки впровадженій ініціативі особа, що досягла 14-річного віку, зможе безоплатно сформувати в «Дії» такі документи:

  • про базову середню освіту;
  • про повну загальну середню освіту;
  • про професійну (професійно-технічну освіту);
  • про фахову передвищу освіту;
  • про вищу освіту (науковий ступінь).

Щоб створити замовлення на формування єДокумента необхідно встановити додаток, після чого пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію. На підставі замовлення весь процес буде здійснюватися автоматично.

«Крім того, з наступного року передбачена можливість подавати копії електронних документів до відповідних органів, інформаційні системи яких підключені до вказаного вебпорталу», – додали в Мінреінтеграції.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.