Естонія заявила про план відмови від російської мови у школах

В Естонії хочуть, щоби до 2035 року у всіх державних школах навчання повністю велося естонською мовою, а у змішаних – із зануреним вивченням.

Про це пише видання Err.ee.

«Третя стратегічна мета Плану розвитку естонської мови (2021-2035) – перейти до 2035 року на освіту естонською мовою, тобто навчання в школах та дитячих садках, що фінансуються державою та місцевою владою, має вестися естонською мовою», – йдеться у плані міністерства освіти і науки країни.

Міністерка освіти і науки Лійна Керсна розповіла, що план передбачає перехідні періоди, згідно з якими обсяг навчання естонською мовою в російських школах буде збільшений спочатку до 40%, потім до 60% і до 2035-го – до 75%.

Керсна пояснила, що вимога про вивчення 75% предметів естонською мовою пов’язана з тим, що чверть предметів – це іноземні мови.

«25% обсягу навчання у загальноосвітніх школах вже складають іноземні мови. Тому ми говоримо, що викладання предметів має проводитися переважно естонською мовою, а решта – іноземною мовою», – сказала вона.

Міністр зазначила, що з кожним роком зростає частка дітей, у яких рідна мова не є естонською, і зараз у школах з естонською мовою навчання навчається понад 5 тис. таких дітей.

«Так що змішана школа вже створюється за бажанням батьків. Але згідно з цим планом дій, у нас немає намірів примусово закривати школи. Швидше, ми хочемо, щоб сьогоднішні російськомовні школи, які складають 14% усіх шкіл, стали б школами із зануренням, де крок за кроком дедалі більше предметів викладається естонською мовою», – сказала Керсна.

У той же час вона визнала, що в російськомовних школах зараз відчувається гостра нестача вчителів, які можуть викладати естонською мовою.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.