Туреччина готова продати Україні ще кілька десятків БПЛА Bayraktar

Як стало відомо, Туреччина продала Україні значно більше збройних безпілотників. При цьому найближчим часом буде укладено нові угоди. Це викликало “крайню стурбованість” у Кремля.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на власні джерела, пишуть Вчасні Новини.

За словами кількох офіційних осіб та одного з керівників турецької оборонної компанії, яка має тісні зв’язки з урядом, компанія Baykar, виробник зброї зі Стамбула, з 2019 року продала Україні десятки безпілотників разом зі станціями управління та ракетами. За їхніми словами, замовлення ще як мінімум на два десятки дронів перебувають у стадії розробки.

Представники Байкара та турецького уряду відмовилися коментувати кількість проданих Україні дронів.

За даними видання, постачання безпілотників викликало незадоволення Кремля та призвело до загострення відносин між лідерами Туреччини та Росії, які намагаються дійти згоди щодо конфліктів у Сирії, Лівії та на Кавказі. Зокрема, 3 грудня президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з Реджепом Таїпом Ердоганом засудив розгортання Україною ударних безпілотників.

Зазначається, що Україна вважає безпілотні літальні апарати та турецьке партнерство життєво важливими. Президент Володимир Зеленський зустрічався з Ердоганом як мінімум п’ять разів з моменту вступу на посаду у 2019 році, більше ніж будь-який інший іноземний лідер. Вони створили формальну структуру для зв’язків за участю своїх міністрів закордонних справ та оборони, а Туреччина приєдналася до нещодавно запущеної України Кримської платформи, націленої на можливе припинення анексії півострова Росією.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.