У столиці Казахстану впроваджено надзвичайний стан до 19 січня

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав указ про впровадження надзвичайного стану у місті Нур-Султан, повідомила прес-служба глави держави.

“З метою гарантування безпеки населення міста Нур-Султану відповідно до підпункту 16 статті 44 Конституції Республіки Казахстан і статей 4, 5, 6 закону Республіки Казахстан “Про надзвичайний стан” постановляю: з огляду на серйозну та безпосередню загрозу безпеці громадян із метою гарантування громадської безпеки, відновлення законності та правопорядку, захисту прав і свобод громадян упровадити у межах міста Нур-Султану надзвичайний стан на період із 16:00 5 січня 2022 року на термін до 00:00 19 січня 2022 року”, – йдеться в указі.

Водночас інтернет-портал “Vлада” повідомляє, що протестувальники намагаються прорватися на територію резиденції президента Казахстану.

Резиденція розташовується неподалік будівлі міського акімату (адміністрації).

“Навколо все в диму, чути вибухи світлошумових гранат та постріли”, – пише видання.

Мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися в Казахстані 2 січня в Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході Казахстану). Потім вони переросли в масові протести в усій країні з економічними та політичними вимогами. 4 січня в Алмати сталися сутички протестувальників із силовиками.

Президент країни Касим-Жомарт Токаєв оголосив в Алмати, Мангістауській і Алматинській областях режим надзвичайного стану на період до 19 січня та комендантську годину, яка діятиме з 23:00 до 07:00.

Уранці 5 січня уряд Казахстану було відправлено у відставку.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.