Ткаченко дав три поради українцям, як читати новини та що робити з фейками

Україні потрібно навчитися протистояти інформаційним загрозам. Є три простих правила, яких має дотримуватися кожна людина, аби підтримувати свою медіагігієну.

Про це Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко написав у Телеграм-каналі, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Міністр нагадав, що війна йде не тільки на фронті і однією з частин гібридної війни Росії проти України є інформаційний вплив.

«Прихованими в текстах фейками, дезінформацією, напівправдою. Ціль одна – викликати в українців страх, невпевненість у майбутньому, агресію один до одного. Чим більше такого впливу – тим поживніший ґрунт для посіву пропаганди», – зазначив він.

Ткаченко зазначив, що цій інформаційній загрозі потрібно протистояти, аби підтримувати як свою, так і спільну медіагігієну України.

«Аби був сталий ефект, який закріпиться міцно у суспільстві – боротися необхідно із коренем проблеми. А це – ігнорування чи незнання правил і принципів перевірки інформації. Тож беремо курс на просвіту, для чого, зокрема, зосередимося на розвитку медіаграмотності серед українців», – написав він.

Міністр закликав користуватися трьома простими правилами під час читання/прослуховування новин, особливо у соціальних мережах:

  1. Побачив фейк – тисни «поскаржитись».
  2. Перевіряй грамотно – шукай першоджерело інформації.
  3. Вчитуйся у зміст, а не ведись на гучні заголовки.

Він також висловив сподівання на підтримку цієї просвітницької кампанії і з боку журналістської спільноти, наголосивши на важливості дотримання журналістських стандартів.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.