Мінекономіки хоче змінити гарантії для працюючих жінок з дітьми

Мінекономіки не полишає надію реформувати трудове законодавство. Цього разу взялися за трудові гарантії для вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину.

Про це повідомляє «Ліга Закон», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Міністерство розробило проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників». Цього разу взялися за трудові гарантії для вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину.

Жінкам цієї категорії пропонують заборонити працювати на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці. Не можна буде працювати також на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню). Заборонять залучати жінок й до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Окремо вказано, що вагітні жінки та жінки, які вигодовують дитину віком до півтора року, не зможуть залучатись до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятися у відрядження.

Працівники, які мають дітей віком до трьох років або дітей з інвалідністю, зможуть залучатись до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятися у відрядження за їх згодою.

Натомість скасують статті КЗпП, які раніше передбачали обмеження в роботі для жінок, які мали дітей до 3 років, від 3 до 14 років. Проте передбачать, що законодавством, колдоговором, угодою сторін може встановлюватися заборона залучення до надурочних робіт, роботи в нічний час.

Запропоновано також аби допологова частина відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами продовжувалась на кількість календарних днів, що дорівнює періоду між передбачуваною у медичному висновку та фактичною датою пологів, але без зменшення післяпологової частини цієї відпустки.

Окрім того, заборона на звільнення стосуватиметься лише розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з жінкою, чоловіком, які мають дітей до 3 років або дитину з інвалідністю до 14 років, з підстав, передбачених п. 1 (крім ліквідації підприємства), 2, 6, 11 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

На переконання Мінекономіки, пропонований законопроєкт прибирає невиправдано жорсткі заборони для праці жінок. Це має дозволити їм реалізувати свій трудовий потенціал і забезпечить повноцінну реалізацію ними права на працю. Поряд з цим він зміцнює систему гарантій найвразливіших категорій жінок – вагітних, жінок, які нещодавно народили, та які мають грудних дітей.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.