Населення у квітні продало валюти на $237,8 млн більше, ніж купило

Обсяги продажу населенням України валюти у квітні перевищили обсяги її купівлі на $237,8 млн, що нижче за березневий показник у $357,4 млн, повідомив Національний банк України.

Згідно з даними на його сайті, “чистий” продаж, як і раніше, формується за рахунок безготівкової валюти в умовах впровадженої Нацбанком з початку війни практично повної заборони на її купівлю населенням: у квітні обсяги продажу валюти скоротилися до $252,6 млн із $375,3 млн у березні, тоді як обсяги купівлі – до $8,6 млн із $18,6 млн.

На готівковому ринку обсяги операцій навіть знизилися, незважаючи на дозвіл НБУ банкам із середини квітня продавати валюту в обсягах, що не перевищують її купівлю. Якщо у березні банки реалізували населенню $72 млн, то у квітні – $62,7 млн. Обсяги купівлі валюти у населення на офіційному ринку у квітні також скоротилися – до $68,8 млн із $71,3 млн на місяць раніше.

Водночас загалом клієнти банків у квітні більше купували безготівкової валюти, ніж продавали: “чиста” купівля становить $419 млн порівняно з $165,1 млн у березні.

Загалом із початку цього року населення продало валюти на $28,2 млн більше, ніж купило, тоді як клієнти банків навпаки купили її на $2,84 млрд більше, ніж продали.

Відповідно до даних НБУ, обіг на офіційному готівковому валютному ринку у березні-квітні впав порівняно з лютим більше ніж у 20 разів, а порівняно з груднем – більше ніж у 30 разів.

Обсяги продажу безготівкової валюти скоротилися порівняно з довоєнними в середньому вдвічі, тоді як обсяги купівлі впали майже на два порядки.

Як повідомив днями глава Національного банку України Кирило Шевченко, міжнародні резерви України станом на початок травня, за оперативними даними, становлять $26,8 млрд порівняно з $28,1 млрд на 1 квітня, $27,5 млрд на початок березня і $30,94 млрд на початок року.

Інтервенції НБУ у квітні зросли до $2,2 млрд із $1,78 млрд у березні, $0,31 млрд у лютому та $1,31 млрд у січні.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.