У НБУ розповіли, як купувати долари за новими правилами

Цього року вже відбулися зміни у правилах покупки валюти для громадян та юридичних осіб. У НБУ роз’яснили, як купувати долари.

Про це повідомляє Обозреватель з посиланням на радника голови правління «Кредитвест банку» Василь Невмержицький, передають Вчасні Новини.

Подробиці. У кінці 2019 року Нацбанк анонсував пом’якшення на купівлю валюти усім юридичним особам без зобов’язань у вигляді зовнішньоекономічних контрактів. Тож що будь-яка компанія зможе купити валюту на міжбанку так, як це робить людина в обмінному пункті.

«Це дозволить збільшити ліквідність валютного ринку в середньостроковій перспективі. Але на першому етапі можливе зростання попиту на валюту, що спровокує подорожчання долара. НБУ добре це розуміє, тому не поспішає з впровадженням цього послаблення та розраховує оптимальний момент. Для мінімізації впливу на ринок, робити це краще на стійкому тренді до зміцнення гривні», – йдеться в повідомленні.

Які правила покупки доларів в Україні вже змінили в 2021-му

  • Банкам і фінансовим організаціям дозволили купувати валюту в населення в терміналах самообслуговування.
  • Переказувати валюту за кордон і отримувати її можна за допомогою цифрових паспортів у мобільному додатку «Дія».
  • Клієнтам-юридичним і фізичним особам дозволили проводити операції з продажу іноземної валюти на умовах «форвард» (контракт на продаж у майбутньому).

За словами виконавчого директора Незалежної асоціації банків України Олени Коробкової, Форвард є класичним інструментом для хеджування валютного ризику або для заробітку на коливаннях курсів валют.

«Наприклад, для компанії, яка закуповує сировину за кордоном, валютний форвард дозволяє заздалегідь визначити обмінний курс і виключити ризик несподіваних втрат через коливання ринкового курсу в день майбутньої покупки. Фізичні особи рідко потребують такого хеджування (наприклад, для оплати навчання або лікування за кордоном), але можуть використовувати форварди для заробітку. Проте коливання курсу можуть призводити і до збитків», – пояснила Коробкова.

Як купувати долари громадянам

Чи потрібен паспорт? Нормативно-правові акти Національного банку не встановлюють вимоги щодо надання паспорта під час здійснення такої операції. Водночас банк може самостійно визначати систему моніторингу операцій своїх клієнтів і має право вимагати показати документ.

Чи можна купувати іноземну валюту для авансу платежів за договорами імпорту товарів? Можна,оскільки у нормативно-правових актах НБУ немає заборони щодо купівлі іноземної валюти юридичними особами та фізичними особами-підприємцями для проведення авансових платежів.

Чи можуть фізичні особи інвестувати за кордон через іноземного брокера (посередника)? Можуть, проте ці операції мають здійснюватися в межах електронного ліміту (100 тис євро на календарний рік) і з урахуванням обмежень на здійснення інвестицій у певні зарубіжні країни.

Скільки можна купувати доларів і вивозити в день? Робити перекази, купувати валюту можна на суму 400 тис. грн в еквіваленті в день. Вивезти за кордон можна до 10 тис. євро. Якщо потрібно більше, потрібно надати документи, які підтверджують походження коштів.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.