Мовний омбудсмен назвав місто, де російська мова досі має статус регіональної

Кремінь також звернувся до місцевих рад усіх рівнів із закликом активізувати роботу щодо розробки та ухвалення регіональних програм розвитку й функціонування української мови

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Мовний омбудсмен вказав на дані прокуратури Миколаївської області, де йдеться про те, що рішення Миколаївської міської ради № 19/4 від 21.08.2012 «Про надання російській мові статусу регіональної мови міста Миколаєва» досі залишається чинним.

«Обласною прокуратурою до Миколаївської міської ради скеровано запит щодо надання інформації про заходи, вжиті до скасування чи визнання нечинним зазначеного рішення ради. У разі невжиття останньою належних заходів, прокуратурою буде порушено питання щодо звернення з позовом до суду про визнання нечинним та протиправним відповідного рішення Миколаївської міськради», – написав Кремінь.

Він також звернувся із закликом до місцевих рад усіх рівнів активізувати роботу щодо розробки та ухвалення регіональних програм розвитку й функціонування української мови.

«З часу ухвалення закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Ніжинська міськрада першою серед місцевих рад проголосувала місцеву програму розвитку та функціонування української мови. Переконаний, що відповідні програми мають бути ухвалені усіма місцевими радами», – наголосив уповноважений.

Вчора, 5 квітня, Кремінь повідомив про те, що суд скасував рішення про визнання російської мови регіональною на території Запорізької області.

«Нарешті скасовано рішення про визнання російської мови регіональною на території Запорізької області. Зокрема, 24 березня 2021 року Запорізьким окружним адміністративним судом прийнято рішення про визнання протиправним та нечинним рішення облради від 16.08.2012 № 2 «Про заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, передбачені Законом України «Про засади державної мовної політики», на території Запорізької області», – написав Кремінь.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.