В Україні хочуть заборонити продаж сигарет зі смаками, запахами і добавками

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який введе заборону на продаж в Україні сигарет зі смаками, запахами і добавками. Окрім того, має змінитися антиреклама на упаковках та вміст смоли в сигаретах.

Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів фахівець громадської організації «Життя» Дмитро Купира, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Купира зазначив, що документ передусім стосується громадського здоров’я. При цьому він не вважає, що буде контрабанда.

«У нас на ринку поширені ароматизовані сигарети – фруктові, ментолові тощо. За дослідженнями, які проводилися в США, 80% дітей уперше пробують курити саме ароматизовані сигарети, адже вони приємніші на смак. Така заборона діє у всіх країнах ЄС без винятку. І Україна, підписавши угоду про Асоціацію з ЄС, взяла зобов’язання забезпечити рівень захисту здоров’я своїх громадян на такому ж рівні. Немає підстав вважати, що буде виникати контрабанда. Адже залежність наступає не від ароматизованої сигарети, а від нікотину. Пересічний споживач розуміє, що йому легше піти в магазин купити, ніж шукати в незрозумілих торговців за незрозумілу ціну», – сказав Купира.

Окрім заборони сигарет зі смаками, законопроєкт передбачає заборону сигарет, в яких показники вмісту не перевищуватимуть встановлену норму: нікотину – 1,0 мг, смоли – 10 мг, монооксиду вуглецю – 10 мг. Також на всіх тютюнових виробах мають бути медичні попередження з картинками.

«Багатьох виробників та імпортерів законопроєкт взагалі не зачепить. Він, можливо, зачепить невелику частину. Але це не вплине на їх ціну. Тому що виробництво тютюнових виробів – це високотехнологічний процес, їх виробляють мільярдами. Вміст нікотину регулюється в ручному режимі, це не стосується вирощування. Тому внесення технологічних змін одноразово на десятки мільярдів випущених сигарет не може вплинути на ціну», – додав Купира.

Антирекламу виробники пропонують розміщувати на 65% площі упаковки сигарет (наразі вона займає 50%). Також з обох сторін пропонують розміщувати картинки, адже вони мають кращий ефект на споживача.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.