Ситуація для викупу єврооблігацій і ВВП-варантів сприятлива, але поки що це недоцільно – міністр фінансів України

Викуп єврооблігацій і ВВП-варантів України наразі не є доцільним, незважаючи на справді привабливу для цього ситуацію на ринку цих інструментів, заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

“По-перше, немає коштів на це, а по-друге, виникне запитання у наших партнерів – куди ви використовуєте наші гроші. Але ситуація справді сприятлива, щоб і варанти викупити, і єврооблігації. Ми над цим працюємо. Не можна сказати, що Мінфін це постійно відкидає. Але поки що це не видається доцільним на конкретний момент часу”, – сказав Марченко.

Він зазначив, що Україна й надалі планує обслуговувати свої боргові зобов’язання.

Коментуючи пропозиції щодо реструктуризації держборгу, які з’являються час від часу, глава Мінфіну наголосив, що це питання досить чутливе.

“Мені не подобається, коли люди, які не дотичні до таких питань, не є експертами в цій сфері, висловлюють якісь позиції. Це питання внутрішнє. Питання репутації, довіри. Можна скористатися моментом, але в подальшому нам це дуже нашкодить. Навіть розмови про потенційну реструктуризацію дуже шкодять нам і нашим планам”, – сказав міністр.

Він заявив, що на найближчу перспективу не бачить жодних проблем з обслуговуванням зовнішнього боргу, зокрема, за травень усі зовнішні виплати України – трохи більше ніж $200 млн, те саме стосується червня, липня, серпня.

“Так, виникне питання вересня. Ми зараз над цим працюємо, але я не хотів би казати, що ми готуємо якесь рішення, чи готові щось пропонувати”, – наголосив Марченко.

На початку лютого цього року Мінфін повідомив, що нещодавно здійснив викуп близько 10% єврооблігацій із погашенням у вересні 2022 року, скоротивши їхній обсяг в обігу до $912 млн.

Крім того, Мінфін здійснив кілька операцій зворотного викупу ВВП-варантів, довівши їх обсяг у власності держави до близько 20% від загальної номінальної суми цінних паперів.

Ціна ВВП-варантів у січні знижувалася до 66,7% номіналу порівняно з 90,7%-95,3% у грудні та понад 100% протягом майже всіх інших місяців минулого року. Проте певна стабілізація ситуації та, можливо, активні операції Мінфіну тоді зумовили відновлення їхньої ціни до 76,7%, а єврооблігацій-2022 – до 97,1%.

Уже після початку війни ціни єврооблігацій і ВВП-варантів обвалилися: наразі єврооблігації з погашенням у вересні цього року котируються приблизно за 58,3% від номіналу, у вересні наступного року – 42%, у вересні-2024 – 35,9%, а у вересні-2032 – 26,5%.

Курс ВВП-варантів становить близько 31,1%, і останнім часом він зріс, що може бути пов’язане зі збільшенням очікувань учасників ринку значних темпів зростання економіки України після її обвалу в 2022 році, а отже – і зростання виплат за цими інструментами.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.