Як отримати субсидію, якщо залишився без роботи

Внаслідок повномасштабної війни багато українців опинилися у скрутних умовах. Оплата комунальних послуг у опалювальний період для них стане просто непідйомною.

Скористатися субсидією люди, які не мають роботи, раніше не могли. Відтепер у Мінсоцполітики зазначили, що право на субсидію набула ще одна категорія громадян, зокрема ті, що втратили роботу у період дії воєнного стану в Україні.

«У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України багато хто залишився без роботи. У них постає питання, як оплачувати житлово-комунальні послуги, адже з початком опалювального сезону загальна сума платіжки суттєво збільшується внаслідок появи послуги опалення. У цій ситуації можливе оформлення житлової субсидії», – зазначили у Мінсоцполітики.

Крім того, отримати субсидію може людина, яка була звільнена з роботи. Під час призначення субсидії її заробітна плата враховуватися не буде.

Звернутися за призначенням житлової субсидії можна у будь-який період року, якщо немає можливості оплачувати житлово-комунальні послуги. З жовтня, тобто від початку опалювального сезону, для розрахунку враховується дохід осіб за І-ІІ квартали.

Однією з умов призначення житлової субсидії є наявність у працездатних осіб доходів у розмірі не менше за мінімальну заробітну плату та сплату єдиного соціального внеску (ЕСВ). Водночас, якщо відсутні дохід та сплата ЄСВ, житлова субсидія може призначатися. Це можливо у разі, коли особи протягом періоду, за який враховуються доходи, не менше місяця були зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні.

Для осіб, які втратили роботу в період воєнного стану та зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні й отримують допомогу з безробіття, до доходу враховується розмір призначеної допомоги замість суми отриманої зарплати за попереднім місцем роботи.

Такий підхід дозволяє отримати належну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг, адже чим нижчі доходи, тим більший розмір виплати.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.