Степанов: Ми впоралися, і подолали чергову хвилю COVID-19

Очільник МОЗ заявив, що Україна вийшла з третьої хвилі пандемії коронавірусу, і вже завтра не буде жодної червоної зони в регіонах

Про це міністр Степанов написав у Фейсбуці, передають Вчасні Новини.

Подробиці. За словами Степанова, з завтрашнього дня, 8 травня, в Україні не залишиться жодного регіону з червоним рівнем епіднебезпеки.

«Це були надзвичайно складні 2 місяці. Тільки нам і Богу відомо, як ми зуміли втримати ситуацію під контролем. За кожне життя боролися, як на війні. За що величезна шана й подяка нашим медикам», – написав він.

Глава МОЗ зазначив, що третя хвиля забрала найбільше життів проти перших двох. Велика «кількість хворих спровокувала велику кількість смертей».

«Перші тижні вірус розвивався шаленими темпами, галопом підкошуючи цілі міста. Кінець березня й початок квітня були найпіковішими. Усвідомлювали, що нам може не вистачити кисню, щоб забезпечити всю країну. Потужності на Львівському хімічному заводі не витримували та в якийсь момент частина виробничих потужностей зупинилась. Проте за ніч вдалося їх відновити. Ми весь тиждень у цілодобовому режимі розподіляли кисень по медзакладах і не залишили без кисню жодного. Наприклад, одна з міських  лікарень Києва до пандемії потребувала 3 тонни кисню на місяць, а під час третьої хвилі – 5,5 тонн на добу», – написав він.

Степанов повідомив, що «на піку епідемії в лікарнях були 44 тисячі пацієнтів, які перебували на кисневій терапії». І додав, що минулого року потужності всієї країни складали всього 3,5 тисячі ліжок.

«Але ми впоралися. Подолали чергову хвилю COVID-19, але поки не вірус», – написав глава МОЗ.

Він також нагадав, що зараз надзвичайно важливо не розслаблятися, «а продовжувати дотримуватися протиепідемічних правил на вихідних». І закликав не забувати про маски.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.