7 травня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 73 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ – DAY 73 RUSSIAN AGRESSION

7 травня – Всесвітній день сиріт СНІДу, День астрономії, День людини моря в Португалії. Також,у цей день в різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День астрономії

День астрономії відзначають двічі на рік – навесні та восени – всіма аматорами та професіоналами однієї з найстаріших наукових дисциплін.

Весняний День астрономії зазвичай відзначають у суботу — в період із середини квітня до середини травня, поблизу або перед першою чвертю Місяця. Осінній День астрономії відзначають із середини вересня до середини жовтня. Тиждень із понеділка до неділі, що містить День астрономії, називають Тижнем астрономії.

Стартував День астрономії в 1973 році в Каліфорнії. Президент Астрономічної Асоціації Північної Каліфорнії Д.Бергер вирішив, що не варто агітувати людей долати великі відстані, щоб відвідати дні відкритих дверей відомих обсерваторій, натомість потрібно встановити доступні телескопи в багатолюдних місцях — на вулицях, у торговельних центрах, парках.

Всесвітній день сиріт СНІДу

Сирота через СНІД — це дитина, яка стала сиротою через те, що один або обидва батьки померли від СНІДу. 16,5 мільйона дітей у всьому світі втратили матір, батька чи обох батьків через ВІЛ/СНІД. Епідемія СНІДу є одним із найважливіших факторів, що сприяє збільшенню кількості сиріт у Південній Африці. Найбільша кількість сиріт через СНІД у 2007 році була у Південній Африці. До 2017 року в Африці було не менше 2,8 млн дітей-сиріт. Втративши батька або батьків через СНІД, багато сиріт самі стають уразливими для ВІЛ-інфекції.

Всесвітній день сиріт СНІДу або World AIDS Orphans Day – соціальна кампанія, спрямована на висвітлення проблем, пов’язаних з цим.

Монета “Двісті тисяч карбованців”

Цього дня 1995 року Національний банк України випустив монету з мельхіору вартістю 200 000 карбованців, присвячену 50-річчю перемоги, накладом 250 тис. од. Її параметри: вага 14,35 г, діаметр 33 мм, якість карбування – пруф-лайк, гурт рифлений.

Ще цього дня:

У 1946 році в Токіо була заснована компанія “Токіо цусін коге” (Токійська компанія телезв’язку), згодом “Соні”.

1954 – Уряди США, Франції та Великої Британії відмовилися прийняти СРСР у члени НАТО;

1956 – Міністр охорони здоров’я Великої Британії відмовився розпочати кампанію боротьби з курінням, заявивши, що він не впевнений у його шкоді;

1996 – На Каннському кінофестивалі пройшла прем’єра фільму Люка Бессона “П’ятий елемент”;

2016 – У Полтаві відкрили перший у світі повноцінний пам’ятник гетьманові Івану Мазепі.

Іменини: Олексій, Валентин, Єлизавета, Інокентій, Євсей, Йосип, Леонтій, Микола, Сава, Сергій, Хома

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.