Глава Міноборони Японії заявив, що жорстка реакція на дії Росії щодо України є важливою для стримування Китаю

Позиція у світі, стосовно дій Росії в Україні, має вирішальне значення для стримування Китаю в його політиці щодо Тайваню або в Південно-Китайському морі, заявив міністр оборони Японії Нобуо Кісі.

“Китай уважно спостерігає за поточною ситуацією(…) в Україні, і він приділяє особливо пильну увагу тому, яку реакцію це викликає у міжнародної спільноти”, – сказав Кісі в інтерв’ю The Washington Post.

Він зазначив, що заходи у відповідь на політику Москви дуже впливають на Пекін і його “дії в азіатському регіоні в майбутньому”.

“Якщо міжнародна спільнота якимось чином ігноруватиме або потуратиме діям Росії в Україні, це може дати невірний сигнал про те, що подібна політика може бути терпимою в інших частинах світу, включно з Індо-Тихоокеанським регіоном”, – сказав японський міністр.

Видання зазначає, що Токіо, яке історично уникало втягування в конфлікти за межами Азії, приєдналося до санкцій США та Євросоюзу проти Росії, Японія поставила українцям безпілотники, бронежилети та гуманітарну допомогу. Кісі заявив, що “посильна підтримка України продовжуватиметься”.

У відповідь на запитання, чому Японія не займала таку саму жорстку позицію щодо Росії у 2014 році у зв’язку щодо Криму, Кісі сказав, що світ “змінився з моменту анексії”.

“Минулого разу реакція міжнародної спільноти була не такою єдиною, як цього разу”, – заявив він.

The Washington Post пише, що “американські чиновники побоювалися, що зв’язки між Росією і Китаєм, що зростають, можуть послабити зусилля, спрямовані на посилення економічних і військових витрат РФ. Але вони визнають, що допоки Пекін не допомагав Росії, ні у військовому, ні в економічному плані.

“Наразі ми не бачимо значної підтримки військових дій Росії з боку Китаю”, – заявив Блінкен Комітету з міжнародних відносин Сенату минулого місяця.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.