Волонтери, які отримали інвалідність, мають право на грошову допомогу

Волонтери мають право на одноразову грошову допомогу, якщо отримали поранення чи травму, які призвели до інвалідності.

Це можливо у разі, якщо травми чи поранення були отримані під час волонтерської діяльності в районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі й стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, бойових дій та збройних конфліктів.

На яку суму можна розраховувати?

Розмір грошової допомоги різниться, залежно від ступеня втрати працездатності та прожиткового мінімуму, чинного на дату встановлення інвалідності.

  • I група — 250 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб (наразі 671 000 грн);
  • II група — 200 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб (наразі 536 800 грн);
  • III група — 150 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб (наразі 402 600 грн).

Щоб отримати грошову допомогу у разі інвалідності волонтери можуть звернутися у найближчий ЦНАП або у Міністерство у справах ветеранів за номером: +38 044 281 08 32.

Перелік документів для отримання виплат

Під час звернення у відповідні органи потрібно мати наступний пакет документів:

  • заяву на отримання допомоги;
  • копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності;
  • довідку судово-медичної експертизи про характер отриманих поранень;
  • копії 1 та 2 сторінок паспорта заявника;
  • копію ідентифікаційного коду.

Також у разі потреби можуть додаватися свідчення керівника одного з підрозділів ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів, органів державної влади про надання волонтерської допомоги чи інші документи, які підтверджують цей факт.

Коли волонтери можуть отримати грошову допомогу

Спеціальна комісія Мінветеранів має розглянути кожен окремий випадок, згідно наданих документів. Допомогу за місцем проживання волонтера призначають не пізніше ніж через 5 робочих днів після ухвалення Кабміном рішення про виділення коштів на такі виплати.

Протягом 3 днів рішення про призначення допомоги надсилають органам соцзахисту. Вони, своєю чергою, протягом 3 днів мають письмово повідомити заявника про призначення такої допомоги.

Після цього волонтер, який має право отримати одноразову грошову допомогу в разі інвалідності, повинен подати до органу соцзахисту за місцем проживання в електронній формі чи через сайт Мінсоцполітики:

  • заяву про перерахування коштів для виплати одноразової грошової допомоги із зазначенням рахунка в установі банку;
  • копії сторінок паспорта з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі і місце реєстрації.

Заяви можна також подати у виконавчі органи сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та ЦНАПИ, які передають їх протягом 3 робочих днів з дати їх надходження відповідному органу соціального захисту населення.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.