Слухання у справі MH17 відклали: подробиці

Судові слухання у справі про катастрофу малазійського Boeing рейсу MH17 на Донбасі в липні 2014 року відкладено.

Про це йшлося в ефірі телеканалу «Україна 24», а також під час сьогоднішнього засідання суду.

Подробиці. Заступник міністра МЗС України Євген Єнін розповів, що Міжнародний суд ООН зможе завершити розгляд справи щодо катастрофи рейсу MH17 не раніше кінця 2023 року.

Він також зазначив, що процес в суді ООН є тільки одним із трьох треків у справі розслідування катастрофи MH17 над окупованим Донбасом, які потрібно розрізняти.

«Перший – це кримінально-правовий блок, це саме суд Гааги. Інший блок – це переслідування РФ як держави, український позов до суду міжнародного ООН. І третій напрямок – це колективна скарга Нідерландів та України проти Росії до ЄСПЛ. Всі вони спрямовані на притягнення до відповідальності Росії, її керівництва та всіх причетних», – пояснив Єнін.

Заступник міністра підкреслив, що розслідування ще триває, тож виключати появу нових підозрюваних чи обвинувачених у справі не можна.

«В суді ООН ми спостерігаємо спроби РФ затягнути розгляд справи по суті. Станом на сьогодні ми маємо попередній календар процедур в суді ООН, які мають завершитися фінальним рішенням щонайменше до кінця 2023 року», – сказав Євген Єнін.

Крім того, про ситуацію з судовим процесом розповів головуючий суддя Хендрік Стейнхаус.

«Суд зупиняє розгляд справи підсудного Пулатова до 15 квітня 2021 року о 10:00 (11:00 за Києвом). Він також призупиняє розслідування у справах обвинуваченої групи: Гіркіна, Дубинського і Харченка, на той же день», – сказав суддя.

Сьогодні суд озвучив рішення щодо клопотань, озвучених на попередньому засіданні стороною захисту одного з підозрюваних, Олега Пулатова. Велика частина клопотань була відхилена повністю.

Крім того, суд зобов’язав Пулатова повідомити слідчому судді, в якій з представлених в справі перехоплених розмов він брав участь.

«Суд вимагає, щоб Пулатов, і крайній термін – через 14 днів, найпізніше 22 лютого, – повідомив слідчому судді, з копією в суд і прокуратуру, в якій розмові, на його думку, він бере участь», – сказав суддя Стейнхаус.

Він зазначив, що це необхідно, щоб щодо даних розмов провести лінгвістичну експертизу.

Нагадаємо. 17 липня 2014 року був збитий малайзійський Boeing 777 рейсу MH17 на території окупованого Донбасу. В результаті катастрофи загинули 298 людей. Вважається, що літак збили російським комплексом БУК-М1, який потрапив на Донбас з Росії.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.