Вчені назвали спосіб знизити ризик зараження Covid-19

Ризик зараження коронавірусом знижується при регулярних заняттях спортом

Дослідники клініки Університету Наварри (Іспанія) з’ясували, що фізичні навантаження зменшують ризик зараження Covid-19. Про це повідомляється на сайті установи.

У публікації зазначається, що гормони, що виробляються м’язами під час фізичних вправ, зменшують ймовірність зараження коронавірусом та ускладнень у разі захворювання.

За даними вчених, при фізичних навантаженнях збільшується вироблення гормонів FNDC4 і FNDC5. Гормони знижують ризик зараження SARS-CoV-2 та ймовірність ускладнень при хворобі, зменшують запалення та смерть клітин після інфікування.

У дослідженні зазначається, що пацієнти із зайвим жиром заражаються легше і частіше людей із нормальною вагою. Жирові клітини виробляють більше запальних молекул та викликають різні ускладнення при хворобі.

«Пацієнти з ожирінням мають більшу кількість рецепторів для коронавірусу SARS-CoV-2 у жирових відкладеннях, і, крім того, жирові клітини цих пацієнтів здатні продукувати більше запальних молекул, ніж у людей з нормальною вагою», – йдеться у заяві клініки.

Співробітник Лабораторії метаболічних досліджень клініки університету Наварри та Центру біомедичних досліджень Патофізіології та харчування Амайя Родрігес Муруета-Гойєна зазначила, що ожиріння є одним із найголовніших та найбільших ризиків для людини з діагнозом «важкий Covid-19».

До слова, головний санлікар розповів, коли в Україні можуть скасувати масковий режим. Ще МОЗ порівняв смертність від «Омікрону» та «Дельти».

Також повідомлялося, що на коронавірус у столиці захворіло майже удвічі більше жінок, ніж чоловіків. Як відомо, в Україні від коронавірусу померло понад 100 тис. людей, одужало – майже 4 млн.

У неділю в Україну прибула перша партія таблеток від Covid-19. Також МОЗ назвав 10 областей, які на межі потрапляння у «червону» зону.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.