Національний антарктичний науковий центр приєднався до Європейської полярної ради

Міністерство освіти і науки заявляє, що Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) приєднався до Європейської полярної ради.

«Європейська полярна рада – це європейський “елітний клуб” полярних досліджень, до того ж, досить закритий. Приєднання НАНЦ – це велика перемога. Можна навіть сказати, що ця подія є першою ластівкою членства України в ЄС, адже жодна країна-член ЄС із власною полярною програмою досліджень не може триматися осторонь колаборації у рамках Ради», – цитує директора НАНЦ Євгена Дикого пресслужба Міносвіти.

Зазначається, що тепер українські вчені матимуть доступ до спільних європейських програм і матимуть змогу брати участь у них без тривалих бюрократичних процедур.

«Також у нас буде можливість використовувати всі наукові полярні інфраструктури членів Ради, що особливо важливо для України, адже ми не маємо власних станцій в Арктиці, однак маємо амбіції розширити дослідження на цей регіон і наш науково-дослідний криголам, який допоможе в цьому», – йдеться в повідомленні.

Крім того, повідомляється, що зараз НАНЦ працює над новою цільовою програмою полярних досліджень, а членство у Раді дозволить розробляти програму з урахуванням найкращих напрацювань європейської полярної науки, що забезпечить конкурентоспроможність українських вчених у ЄС.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.