Освітній омбудсмен розповів, чи вплине дистанційне навчання на бали ЗНО та що робити, якщо дитина не складала іспит через хворобу

Освітній омбудсмен пояснив, що робити, якщо дитина захворіла на COVID-19 і не може здати ЗНО

Про це Сергій Горбачов розповів у коментарі УНІАН, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Освітній омбудсмен відповів на самі поширені запитання щодо ЗНО цього року.

«Якщо з різних причин не потрапляєш на основну сесію, можна відразу реєструватися на додаткову сесію ЗНО. Вона триватиме з 29 червня до 14 липня. Для участі у додатковій сесії треба подати заяву до регіонального центру оцінювання якості освіти. Ця процедура чітко визначена. Звісно, якщо людина захворіє і не зможе відвідати основну та додаткову сесії, інших варіантів скласти ЗНО і стати студентом в цьому році немає. Але це можна зробити наступного року», — пояснив Сергій Горбачов.

Також омбудсмен прокоментував вплив дистанційного навчання на якість майбутнього ЗНО.

«Якість освіти – це комплексний показник, де бал ЗНО є одним серед багатьох. Не можна порівнювати бали на ЗНО учнів різних років. Порівняти можна було б оцінки ДПА, нормально проведеного у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Не думаю, що цього року буде катастрофа. Дійсно, дистанційна освіта на загал не досягає тих результатів, які можна було б досягнути за звичайних умов очного навчання. Але насправді дистанційна освіта не провальна. Поруч із повідомленнями батьків, які скаржаться на вчителів та небажання дітей навчатися, інші батьки в захваті: «Дитина на дистанційці почала навчатися», – сказав він.

На думку Горбачова, школярі мали змогу і головне час самі приготовитися до ЗНО.

«Якщо відверто поговорити з директором чи вчителем звичайної школи, вам скажуть, що 10-11 клас на уроки ходить мало. Це не дивно. Навіщо людині, яка має складати тест «високих ставок» (від ЗНО багато у чому залежить подальша доля випускника школи), витрачати час на двадцять предметів, непотрібних їй «тут і зараз»? В 11 класі планове опанування освітньої програми варто завершувати хоча б наприкінці квітня. Щоб у травні учні мали індивідуальні консультації, час на самопідготовку», — вважає освітній омбудсмен.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.