Родич помер на ТОТ: як отримати свідоцтво про смерть

У Міністерстві юстиції України надали детальні роз’яснення щодо того, як підтвердити смерть людини на окупованій території або в регіонах, де йдуть активні воєнні дії. Отримати свідоцтво про смерть можна на підставі рішення суду.

Про це Міністерство юстиції України повідомило у Фейсбуці.

Державна реєстрація факту смерті на тимчасово окупованій території України та на території, де йдуть активні бої, проводиться органами державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) на підставі рішення суду.

«На сьогодні державна реєстрація факту смерті, що мала місце на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, проводиться органами ДРАЦС на підставі рішення суду про встановлення факту смерті на такій території, винесеного у порядку окремого провадження за спрощеною процедурою, передбаченою статтею 317 ЦПК України», – йдеться в повідомленні.

Подача заяви про смерть

Зазначається, що заяву про встановлення факту смерті особи на вищезазначеній території можуть подати члени родини померлого або їхні представники. Також заяву можуть подати особи, якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов’язки чи законні інтереси. Вона подається до будь-якого місцевого суду України, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Строк та оплата

У Мін’юсті наголошують, що така категорія справ розглядається невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. Ухвалене судом рішення підлягає негайному виконанню. Копію судового рішення учасникам справи видають відразу після ухвалення або невідкладно надсилають до органу ДРАЦС за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті особи.

«Заявники у справах за заявами про встановлення факту смерті, поданих у зв’язку із воєнним станом, надзвичайним станом, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, звільнені від сплати судового збору», – йдеться в повідомленні.

Видача свідоцтва про смерть

У міністерстві наголошують, що огляд тіла померлого працівниками закладів охорони здоров’я проводиться лише за умови відсутності загроз життю та здоров’ю таких працівників.

Працівникам закладів охорони здоров’я дозволяється видавати лікарські свідоцтва про смерть та проводити видачу/поховання тіл без направлення на судово-медичну експертизу. Це можливо за умови огляду тіла працівником закладу охорони здоров’я на місці перебування тіла зі встановленням факту відсутності ознак насильницької смерті або на підставі наявної медичної документації із закладів охорони здоров’я (без уточнення).

Лікарські свідоцтва про смерть заклади охорони здоров’я видають за територіальним принципом.

Якщо людина померла поза межами закладів охорони здоров’я – лікарське свідоцтво про смерть видається закладом охорони здоров’я за територіальним принципом. При цьому інформація про видачу такого свідоцтва передається до органу та підрозділу Національної поліції України, на території обслуговування якого знаходиться заклад охорони здоров’я.

Якщо існують наявні ознаки вогнепальної, вибухової, опікової, хімічної, радіаційної або іншої травми, як результату бойових дій – лікарське свідоцтво про смерть видається судово-медичним експертом на підставі зовнішнього огляду. Це стосується як постраждалих військових, так і цивільних людей.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.