У Польщі житло для біженців з України стане платним

Біженцям з України, які знайшли прихисток у Польщі, доведеться платити за проживання у центрах, які надає держава.

Про це повідомляють у МВС Польщі, передає RMF24

Не пізніше цього місяця у Польщі планують внести зміни до спеціального закону про допомогу громадянам України. Як пояснюють його ініціатори, змінювати положення необхідно, щоб адаптувати до нинішніх реалій.

Наразі законопроєкт знаходиться на стадії підготовки.

«Розробляючи на початку березня закон про агресію росії проти України, ми до кінця не знали, яка група людей до нас дійде, яка група людей працюватиме у нас. Зрештою, самі біженці казали, що приїжджають сюди лише на деякий час. Зараз ми хочемо адаптувати цей закон до реалій», – пояснив заступник голови Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Павел Босернакер.

Він зазначив, що Польща не може взяти на себе всі витрати на утримання біженців, тому влада змушена запровадити оплату. Тож, згідно із планами уряду, в перші три місяці оплата становитиме 50%. Після цього доведеться платити 100%.

Уряд Польщі розраховує, що українці зможуть оплачувати проживання, оскільки більшість вже працевлаштовані. Пенсіонерів, людей з інвалідністю та багатодітних самотніх матерів буде звільнено від оплати. Чи надаватимуться пільги іншим категоріям, уряд повідомить найближчим часом.

Водночас планується також заморозити деякі соціальні виплати для людей, які отримують їх у Польщі.

«Ми хочемо, щоб переваги отримували люди, які дійсно живуть, працюють і функціонують у нашому суспільстві. Якщо така особа залишить нашу країну і через деякий час повернеться, то в процедурі буде пояснено, чи вона дійсно перебуває в Польщі довше, чи на даний момент центр її життя в Україні», – резюмував заступник міністра Сефернакер.

Наразі проєкт змін до спецзакону перебуває на міжвідомчому погодженні. Він може бути поданий до Сейму до 20 листопада.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.