Олафа Шольца обрали канцлером Німеччини

Сьогодні, 8 грудня, німецький Бундестаг обрав новим канцлером країни Олафа Шольца. Він замінить на посаді Анґелу Меркель, що керувала урядом Німеччини 16 років.

За кандидатуру Шольца проголосувала більшість членів Бундестагу – 395, передає Радіо Свобода.

Пізніше сьогодні 63-річний Шольц буде приведений до присяги президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром і почне чотирирічний термін на посаді канцлера.

Міністр фінансів і віцеканцлер Шольц привів соціал-демократів до перемоги на виборах 26 вересня, через що консервативні християнські демократи опинилися в опозиції вперше за 16 років.

Меркель залишається виконувачкою обов’язків канцлера до того, як наступного тижня складе присягу її наступник, соціал-демократ Олаф Шольц.

SPD Шольца очолить так звану коаліцію «світлофора» (названу так за партійними кольорами) із «Зеленими» та вільними демократами.

Читайте також: Орбан назвав ситуацію на Донбасі російсько-українською війною у прощальному листі до Меркель

Незважаючи на ідеологічні та політичні розбіжності, нова коаліція прагне «озеленити» економіку, прискорити цифровізацію, вирішити питання доступності житла, підняти мінімальну заробітну плату і легалізувати марихуану.

Новий уряд також планує переглянути закони про імміграцію та громадянство, дозволивши подвійне громадянство і спростити шлях отримання німецького паспорта.

У своїй угоді партнери по коаліції планують відновити до 2023 року дію правила Німеччини не створювати нових боргів, яке призупиняли, щоб дозволити уряду підтримати економіку під час коронавірусної пандемії.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.